Nieuws/Vrij
1100004
Vrij

 Guus Meeuwis treft laatste voorbereidingen in Philips Stadion

Groots zonder stress

Drie shows, drie keer uitverkocht, de miljoenste bezoeker op de gastenlijst en dan speelt het weer dit weekeinde ook nog vrolijk mee. Geen vuiltje aan de lucht dus voor Guus Meeuwis, die in Eindhoven de laatste voorbereidingen treft op Groots met een Zachte G 2013 dat vandaag begint.

Het bruiste gisteren al in het Philips Stadion zagen we. Maar zonder stress: „Iedereen weet precies wat ’ie moet doen.”

Geen speurtje aarzeling of twijfel te zien: het podium is gereed, grootser dan ooit torent het bijna boven het stadion uit. De hekken staan ook zo goed als klaar, de gordijnen hangen en ook rondom het stadion gaat het er stilaan goed uitzien voor een nieuwe editie van wat in de volksmond al jaren Brabants zomercarnaval heet.

Voor Meeuwis zelf vormt de concertserie ook al 29 keer lang een hoogtepunt. Onder meer vanwege de locatie, die de trouwe PSV-supporter in hem toch wel zijn ’thuis’ durft te noemen.

„Als ik hier voor een voetbalwedstrijd kom heb ik dat gevoel niet, maar wel als ons podium er staat en onze mensen hier rondlopen wel, ja.”

We zijn ondertussen overigens neergestreken op de tribune pal achter het podium. Lange, zwarte gordijnen onttrekken het grootste deel van die bijna gloednieuwe constructie aan het zicht, maar wat we zien is indrukwekkend.

„Het onderstel is bovendien nog door U2 gebruikt en als ik me niet vergis ook door Madonna. Daar bovenop zijn ze voor ons aan de slag gegaan”, vertelt hij trots, een blik door de gordijnen werpend.

Gastvrij

Dat het podium staat is uiteraard één van de voorwaarden voor een goede première vanavond. De overige twee ingrediënten voor een geslaagde Groots met een Zachte G 2013 zijn kamp Meeuwis en zijn Very Important Publiek.

„Beide onder controle”, klinkt het zelfverzekerd. Ook het publiek, ja? „Tot op zekere hoogte wel, ja. Individueel kan ik de bezoekers natuurlijk niet aanspreken, of bereiken. Maar we weten na al die jaren wel dat als wij een goede avond hebben, het publiek dat normaliter ook heeft. Dat er bijna geen vervelende incidenten hebben plaatsgevonden is hopelijk te wijten aan het gastvrije karakter van Groots. Dat hoop ik althans.”

Zin om te beginnen genoeg bij de Brabander, wiens leven al weken in het teken van de concertserie staat. Van de tribune naar beneden kijkend: „Daar zo”, wijst hij naar een loopplank die van achteren de bühne oploopt, „daar wachten we morgen op het startsein. Fijn aan mijn band is dat we bij elkaar kruipen als de spanning oploopt, niemand heeft tijd voor zichzelf nodig of zo. Laten we eerlijk zijn, de voorbereiding is zo uitvoerig en precies dat er eigenlijk maar heel weinig mis kan gaan”, klinkt het vol vertrouwen.