Nieuws/Vrij

100 jaar Philips Stadion, een handvol concerten

Het Eindhovense Philips Stadion bestaat dit jaar precies 100 jaar, net als eigenaar PSV. Een eeuw waarin hoofdzakelijk werd gevoetbald binnen de muren. Voor een concertlocatie is Guus Meeuwis dan ook de enige serieuze klant in de lichtstad.

Eros Ramazotti trad in 1990 al eens op in het Philips Stadion. Maar daar heb je het meteen mee gehad. Terwijl voorheen de Kuip en het Olympisch Stadion en inmiddels de ArenA en het Gelredome bewijzen dat het echt wel kan, voetbaltempels die dienen als muziekpaleizen. Hoewel liefhebbers dit soort galmbakken het liefst mijden, lenen bepaalde concerten zich prima voor de reusachtige afmetingen die met stadions gepaard gaan. Met name de optredens waar sfeer minstens zo belangrijk is als de kleine muzikale details.

Als fervent PSV-aanhanger liep Guus Meeuwis in 2006 al een tijdje rond met het idee om eens een concert te geven in ’zijn’ Philips Stadion. Kon best vond hij. Gelijk kreeg de Brabander. Pers en de 35.000 toeschouwers waren lovend na afloop van die eerste jaargang van Groots met een zachte G. Een traditie was geboren, en en passent had het Eindhovense voetbalstadion een belangrijke tweede bestemming gekregen.

Aanvankelijk leek het er zelfs op dat meer artiesten Meeuwis zouden volgen. BLØF stond er op 9 juni 2007, vlak voor Meeuwis er zelf zou terugkeren. Daar bleef het echter bij. Behalve dus die ene trouwe klant moet het Philips Stadion het zodoende doen met voetbal. En laat nou ook op dat gebied afgelopen seizoen weinig te genieten zijn geweest. Het stadion kan dus wel een opkikker gebruiken, Guus...