1107357
Vrij

Opmars in Thailand

In tegenstelling tot de instortende verkopen in Europa, is de autoindustrie in Azië volop in bloei. Thailand is als ’Detroit van het Oosten’ koploper. De wegen in de Thaise hoofdstad Bangkok groeien bijna dicht, maar dat weerhoudt maar weinigen ervan een nieuwe auto aan te schaffen. Terwijl Nederlanders een dergelijke aankoop massaal afblazen, doen Thai juist het tegenovergestelde.

Afgelopen jaar produceerde Thailand 2,45 miljoen auto’s, waarvan er 1 miljoen werden geëxporteerd. Dat is een toename van 68,3 procent ten opzichte van 2011. Het land is nu de op zes na grootste auto-exporteur ter wereld. De binnenlands verkoop steeg met maar liefst 80 procent. Daarmee is Thailand ook de grootste automarkt in Zuidoost-Azië, gevolgd door Indonesië.

„Als alles verloopt volgens plan, zullen we in de komende vijf jaar over een productiecapaciteit van 3 miljoen auto’s per jaar beschikken”, zegt Surapong Paisitpatanapong, woordvoerder van de Thaise autobranchevereniging Automotive Industry Club.

Grote Japanse fabrikanten als Toyota, Isuzu en Honda hebben hun productie er al eerder naartoe verhuisd, voornamelijk voor de fabricage van pick-ups en kleinere personenwagens. Andere autoproducenten volgen de Japanners. Zo opende Ford Motors er vorig jaar een nieuwe fabriek in Rayong.

Lees het gehele artikel in de Financiële Telegraaf.