1118876
Vrij

CBR snijdt fraudeur de pas af

Het CBR heeft de veiligheidsmaatregelen tijdens het theorie-examen opgeschroefd om fraude te voorkomen. Deelnemers worden strenger gescreend op hun identiteit en moeten hun proeve van bekwaamheid afleggen in een lokaal waar direct alarm wordt geslagen als telefoons of andere ontvangstapparatuur verbinding hebben met iemand buiten de zaal.

Ook bestudeert het CBR mogelijkheden het examen zo aan te passen dat het straks individueel kan worden afgenomen en zonder geluid, zodat afluisteren onmogelijk wordt. Het CITO onderzoekt een methode waarbij kandidaten alleen via beelden worden getoetst op hun kennis. Volgens het CBR wordt er 500 euro betaald voor het afleggen van een theorie-examen met goed resultaat. „Dat zijn enorme bedragen. Maar mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn en het ook niet willen leren, schijnen dat ervoor over te hebben. Het moeten wel professionele organisaties zijn die erachter zitten, dat kun je zien aan de methoden en technieken die worden gebruikt”, aldus de woordvoerder.Tientallen„Wij kennen uiteraard alleen de incidenten die aan het licht komen en dat zijn er dit jaar nog maar zeven. Maar het gaat ongetwijfeld over vele tientallen gevallen”, zegt Coen Sleddering van het CBR.

Daarom breiden we onze preventieve maatregelen weer verder uit.”Lokalen waar nu examens worden afgenomen zijn of worden beveiligd met zogenoemde ’sweepers’, waardoor het niet meer mogelijk is via de mobiele telefoon te communiceren. „Via speciale apparatuur is het met openstaande gsm-verbindingen mogelijk dat op afstand de antwoorden op de theorievragen worden voorgezegd. Door een technische voorziening aan te brengen kan dat niet meer onopgemerkt”, stelt Sleddering. Onlangs werden in Haarlem nog vier fraudeurs ontmaskerd die via deze methode hun theorie dachten te halen. „We hebben ze onmiddellijk aan de politie overgedragen. Ze kregen stuk voor stuk een strafbeschikking van 500 euro opgelegd, dus ook aan die kant wordt deze vorm van fraude zeer serieus genomen”, waarschuwt de CBR-zegsman. Ook het examen laten doen door dubbelgangers was schering en inslag. Sleddering: „Maar ook dat is nu een stuk moeilijker geworden, omdat alle baliemedewerkers die de inschrijving voor een theorie-examen doen inmiddels een cursus hebben gevolgd bij de douane op Schiphol. Daar worden ze getraind waar op te letten en dat werpt zijn vruchten af. Vorig jaar vielen er twaalf kandidaten door de mand die iemand anders naar het examen hadden gestuurd.”