1123121
Vrij

Video's van toen

Filmblik: iconische Ruf Yellowbird

De Ruf CTR ofwel Yellowbird is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar icoon. Een deel van die heldenstatus ontleent de CTR aan de video waarin hij door Ruf-testrijder Stefan Roser op weergaloze wijze over de roemruchte Nordschleife wordt gejaagd.

Ongehoord tempo

Meer dwars dan rechtuit maar met een ongehoord tempo stuurt Stefan de supersnelle Porsche 911 over de uitdagende baan. Hoe hard hij ervoor moet werken zie je op de onboard beelden; om de Ruf in het gareel te houden is Stefan constant aan het corrigeren.

Beroemd

Porsche-tuner Alois Ruf bouwde de beroemd geworden CTR eind 1987 op basis van een standaard 911 met de smalle carrosserie. De 3,2 liter zescilinder boxer werd vergroot tot 3367 cm3 en voorzien van twee turbo’s en twee intercoolers waardoor het vermogen uitkwam op 469 pk. Uiteraard werden onderstel en remmen aangepast aan het grotere vermogen. Een rolkooi zorgde voor extra stijfheid van de lichter gemaakte koets; de CTR weegt slecht 1170 kg. De prestaties zijn dan ook fantastisch: 0-100 km/h in 3,7 seconden en een topsnelheid van 340 km/h. Daarmee was de Yellowbird sneller dan de supercars uit die tijd, de Ferrari Testarossa en Lamborghini Countach. En de Ruf CTR bleek zich uitstekend thuis te voelen op het circuit, hij is vele jaren houder geweest van het ronderecord op de Nordschleife.