1130396
Vrij

Lada met sportieve aspiraties: Granta Sport

Lada heeft een sportievere variant van de Granta gepresenteerd. Het is de bedoeling de auto ook naar Nederland te halen, maar dat laat nog eventjes op zich wachten.

120 pk

Met een 120 pk en 160 Nm sterke 1,6 liter viercilinder is deze Lada Granta Sport aanzienlijk krachtiger dan de reguliere Granta. Die levert namelijk 87 pk. De 120 pk-krachtbron is gekoppeld aan een manuele vijfbak en zorgt voor een acceleratie van 9,6 tellen om honderd km/h te bereiken. De topsnelheid bedraagt 197 km/h en dat is precies genoeg voor de kilometerteller, want die stopt bij 200 km/h. De sportievere versie heeft verder krachtigere remmen, een aangepast onderstel en gewijzgde stuurbekrachtiging. Omdat het oog ook wat wilt, voorziet Lada de Granta Sport van ander bumperwerk en een subtiele achterspoiler.

"Wachten op kleinere motoren"

De CO2-uitstoot van Lada-modellen zitten nu tussen de 145 en 150 gram in. Dat is te hoog om fatsoenlijk te kunnen concurreren, vooral in Nederland waar zeer strenge eisen worden gesteld op het gebied van auto's. Lada heeft nu nog de 1,6 liter met acht of zestien kleppen. We kunnen in principe auto's leveren, maar we zitten echt te wachten op kleinere, meer CO2-vriendelijke motoren. Met de samenwerking van Renault en Nissan zullen die ook volgen maar op welk termijn dat is, is nog niet duidelijk. Het is mogelijk de reguliere versie van de Granta al te bestellen. Voor de Sport moet nog typegoedkeuring worden gegeven. De auto wordt nu nog gebouwd in Euro4-specificatie. De productie van de Euro5-versie start binnen een paar maanden. Dan willen we kijken om hem ook naar Nederland te halen", aldus Roelof Noordman van Lada Holland BV.