1172209
Vrij

GM: 500.000 elektrische auto's in 2017

Meer details Chevrolet Spark EV

Chevrolet heeft meer details vrijgegeven over de Spark EV. Daarnaast maakt het autoconcern een opvallend statement. Zo wil het bedrijf in 2015 een half miljoen auto's met plug-in hybridetechniek op de weg gezet hebben.

Een Spark met 542 Nm

Eerst even de Spark EV. Die arriveert in de zomer van 2013 in de Californische Chevrolet-dealers. Later volgen andere markten, waaronder Europa en dus ook Nederland. Onder de motorkap van de Spark EV huist een 130 pk sterke aandrijfunit met liefst 542 Nm koppel die de auto in 8,5 tellen naar een snelheid van 100 km/h brengt. De oliegekoelde elektromotor en de aandrijfunit worden vanaf begin 2013 gemaakt in White Marsh, de transmissiefabriek van GM nabij Baltimore.

Snellader

De elektromotor haalt zijn kracht uit een lithium-ion batterijpakket met 20 kWh. Deze heeft een garantie van acht jaar of 161.000 kilometer. Het opladen van de accu's kan via een regulier elektriciteitsnet. Dat duurt dan zo'n 7 uur. Er is ook een zogeheten SAE combocharger beschikbaar wat snelladen mogelijk maakt. De batterijen zijn dan in 20 minuten tot 80 procent opgeladen. Het 452 kilogram zware batterijsysteem is afkomstig van A123 Systems, dezelfde acculeverancier als Fisker.

Half miljoen

General Motors heeft zichzelf ten doel gesteld in 2017 een half miljoen elektrische auto's op de weg te hebben gezet. Daarbij zal het merk zich richten op plug-in technologie en EV's. De introductie van de Volt in 2010 heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van EV-technologie sneller is gaan lopen. Straks zal ook nog de Cadillac ELR plug-in hybrid op de markt arriveren. "De aandrijvingstechnologie van deze twee auto's spelen een belangrijke rol in de elektrificatiestrategie voor de toekomst”, zo laat het autoconcern weten.