Nieuws/Vrij

Mercedes-Benz SLS AMG Black Series is los!

Het lange wachten is voorbij. Mercedes-Benz heeft de uitmonstering van de SLS AMG gespresenteerd: de Black Series. Om te zorgen dat 'ie goed opvalt, presenteert het Duitse automerk de Black Series in een gouden tint.

KRACHTIGER

Ten opzichte van de SLS AMG GT is hij 40 pk sterker. Dat komt neer op 631 pk. De atmosferische 6,2 liter V8 levert verder 635 Nm koppel. Bovendien is de achtpitter in staat een hoger toerental te bereiken van liefst 8.000 tpm. De technici van AMG hebben onder meer de nokkenassen aangepast, een nieuwe luchtinlaat toegepast en de olie- en waterkoeling verbeterd. Schakelen gebeurt middels een zeventraps AMG Speedshift DCT 7-bak met dubbele koppeling. De transmissie is vergeleken met andere SLS AMG-modellen 10 mm lager geplaatst. Belangrijk verschil is dat de Black Series een nieuw elektronisch sperdifferentieel met korte eindoverbrenging voor de achteras heeft. Geen mechanisch sper dus. Rollen doet de Black Series vóór op 19 inch lichtmetaal, achter op 20 inch. Uiterlijke verschillen zijn er ook. Zo heeft de Black Series donker getinte koplampen, zwart omrande achterlichten, extra grote luchtinlaten en de diffuser achter. Veel carrosserie-elementen zijn gemaakt van carbon. Optioneel levert AMG een speciaal aerodynamicapakket. Hiermee krijgt de supercar een vaste carbon achtervleugel en een grotere carbon voorspoiler.

LICHTER

De SLS AMG Black Series heeft naast meer pk's minder gewicht aan boord. En dat is een goede combi. Mercedes-Benz heeft 70 kilogram weten te besparen waardoor de sportwagen nog maar 1.550 kilogram weegt. Onder het motto 'alle kleine beetjes helpen' heeft AMG de splitter, skirts, diffuser en middenconsole van carbon gemaakt. Ook past AMG een titanium uitlaatsysteem toe. Liefhebbers van muziek hebben pech, want een multimediasysteem ontbreekt (-6 kilogram). Je bent dus 'gedwongen' naar de achtcilinder te luisteren. Geen échte straf eigenlijk. In vergelijking met de 'reguliere' SLS AMG is de Black Series wel wat breder. Zo zijn de wielkasten vóór met 13 mm en achter zelfs met 26 mm uitgeklopt. De spoorbreedte van het model nam toe met 20 en 24 mm (voor/achter). De extra power en het lagere gewicht resulteert automatisch in snellere acceleratietijden. Zo duurt sprinten van 0 naar 100 km/h nog maar 3,6 seconden, een winst van 0,2 seconde ten opzichte van de SLS AMG met 571 pk. De topsnelheid is met 315 km/h lager (-2 km/h).

DUURDER

Over een Nederlandse prijs is nog niets bekend. Momenteel is de SLS AMG GT met zo'n 280 mille de duurste SLS in het programma. De Black Series gaat ver over de 300.000 euro kosten. De auto komt medio 2013 op de markt.