Nieuws/Vrij

Madonna memorabel in Ziggo Dome

Met veel theater, dans en acrobatiek bracht Madonna zaterdagavond een memorabele show in de Ziggo Dome. De Queen of Pop eiste haar troon weer op.

Hare majesteit begint in Amsterdam weliswaar ruim een uur te laat, na een theatrale opening met monnikengezang zet Madonna meteen de toon. Zwaaiend met een mitrailleur tegen een kerkelijke achtergrond, dansend op hoge bewegende podiumdelen op de klanken van Girl Gone Wild, harde pistoolschoten tijdens Revolver en Gang Bang, het publiek wordt het eerste kwartier bijna letterlijk omver geblazen.

Wat volgt is een twee uur durend spektakel waarin de 53-jarige material girl haar reputatie meer dan waar maakt. Als koorddanseres tijdens Hung Up, als stoere rockchick op gitaar (I Don't Give A *), als stripper of als disco queen, het is een ware exercitie van talent die perfect past op het smetteloze geluid van de gloednieuwe Ziggo Dome.

Uiterlijk vertoon

Tussendoor veel uiterlijk vertoon, religieuze symbolen en de van Madonna bekende speech voor meer tolerantie. Maar ook een sneer naar 'aartsrivaal' Lady Gaga, wiens nummer Born This Way ze verwerkt in Express Yourself, waarna ze de woorden "she's not me!" scandeert.

Ophef

Madonna's MDNA-tour zorgt zo al maanden voor ophef. Wellicht om de tegenvallende albumverkoop wat te verdoezelen komt de zangeres regelmatig in het nieuws met opvallende of soms bizarre feiten. Meest recent zijn de uithalen naar Lady Gaga, maar ook het geweld en (opzettelijk) vertoonde lichaamsdelen tijdens haar shows; een tepel in Istanbul, de billen bloot in Rome, het gonst door Europa. En dan was er eerder dit jaar ook het nieuws dat Madonna haar kleedkamer na elke show laat reinigen om geen dna achter te laten -wie heeft het nog over de muziek?

Pikant

Ook in Amsterdam toont ze uitgebreid haar billen tijdens Human Nature, onderdeel van een pikante stripshow. Gevolgd door het hoogtepunt van de avond, een sobere, op piano begeleidde versie van Like A Virgin.

Want verder is de muziek overal onderdeel van een act; een paar van haar grootste hits komen slechts in flarden voorbij, de uitzinnige decors, talloze outfits (inclusief een nieuw model van de bekende puntbeha tijdens Vogue), dansroutines en acrobatiek trekken meer aandacht.

Maar de Queen of Pop heeft er recht op; Madonna heeft deze extravagante vorm van popshows bijna eigenhandig uitgevonden, zoals het choqueren van haar publiek ook een rode draad in haar carrière is, artiesten als Lady Gaga en Rihanna volgen slechts in haar pad.

Fenomeen

Zo blijft Madonna een fenomeen. Muzikaal niet meer zo trendsettend als die nieuwe generatie zangeressen, op het podium is ze nog altijd indrukwekkend. Alsof de oude furie nog eens van zich af wilt bijten. Zondagavond slaat ze nog een keer toe in een nu al goed ingewerkte Ziggo Dome.