1206481
Vrij

Beschuldigd van misbruik

Jagten

Schuldig, tot het tegendeel blijkt. En dan nog gebrandmerkt voor het leven. Jagten spiegelt de schokkende feiten van Festen , waarmee de jonge Deense cineast Thomas Vinterberg in 1998 in Cannes en elders eerbewijzen vergaarde.

Bleek in die vertelling dat de gevierde vader zijn dochter had misbruikt, in Vinterbergs beklemmende nieuwe film wordt een vriendelijke onderwijzer (Mads Mikkelsen) ten onrechte verdacht van ontuchtige handelingen met het blonde dochtertje van zijn beste vriend (Thomas Bo Larssen). Prompt keert de hele gemeenschap zich tegen hem.

Vaag

De kleine Klara (prachtig gespeeld door Annika Wedderkopf) is boos. Ze is gek op Lucas (Mikkelsen), maar als hij zich vriendelijk losmaakt uit haar innige omhelzing, voelt ze zich afgewezen.

Vaag heeft ze een vriendje van haar oudere broer over een 'stijve' horen praten en in een onbedachtzaam moment zegt ze tegen de directrice van de peuterspeelzaal dat ze kwaad is op Lucas en dat ze zijn 'stijve' heeft gezien.

Prompt haalt de leidster er een psycholoog bij, die in zijn beroepsijver verkeerde conclusies trekt. Vervolgens worden de ouders ingelicht en ontbrandt er een heksenjacht.

Kwetsbaar

Volgens vastgelegde procedures hoort Lucas aanvankelijk niet waarvan hij precies wordt verdacht en wie hem beschuldigt. Verdedigen kan hij zich niet en voor hij het weet, heeft hij de helft van zijn peuterklasje misbruikt.

De kinderen komen met gedetailleerde verklaringen, tot en met het motief van het behang van zijn kelder, waar hij in hun broekjes heeft gezeten. Onweerlegbaar… als hij een kelder had gehad.

Voelt de opeenvolging van gebeurtenissen aanvankelijk als wat snel, invoelbaar worden ze steeds meer. En begrijpelijk in een tijdperk, waarin gestoorde figuren als Robert M. schokkend misbruik maken van vertrouwen en kinderlijke kwetsbaarheid.