1233628
Vrij

Nederlandse organist onderscheiden in Finland

Eredoctoraat voor Jacques van Oortmerssen

De Sibelius Academie in Helsinki heeft Jacques van Oortmerssen met het Fins eredoctoraat onderscheiden. De Nederlandse organist ontving Finlands hoogste muzikale onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan de orgelkunst in het algemeen en de Finse orgelcultuur in het bijzonder.

Jacques van Oortmerssen, hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, geeft sinds 1985 lezingen, workshops en masterclasses aan de Sibelius Academie. Volgens de Academische Raad heeft zijn inbreng de Finse orgelcultuur een belangrijke injectie gegeven. Hij werd verder geroemd om zijn aanzienlijke bijdrage aan verschillende orgelbouwprojecten voor de muziekacademie.

In aanloop naar de officiële uitreikingsceremonie gaf Van Oortmerssen op 31 mei een bijzonder concert in het Musiikkitalo (het in 2011 geopende Muziekgebouw van Helsinki) met een Bach-programma. De officiële uitreikingsceremonie vond plaats onder toeziend oog van een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders. De plechtigheden worden eens in de acht jaar voltrokken en speelden zich voor het eerst af in het Musiikkitalo.

In totaal waren er zeven doctores honoris causa: naast Van Oortmerssen de Russische pianist Dmitri Bashkirov, de Amerikaanse jazzmusicus Tim Hagans, de Australische muziekeducatiespecialist Estelle Ruth Jorgensen en drie Finnen: violist Mauna Järvelä, componist Mangus Lindberg en pianist en dirigent Jukka-Pekka Saraste.