Nieuws/Vrij

Reportage

Wonen in het verleden

Door Wendy Roep

In een tijd waar woonwarenhuizen de boventoon voeren, zijn er mensen die hun inspiratie juist halen uit het verleden. Zij struinen rommelmarkten, antiquariaten en veilingen af voor unieke stukken uit de vorige eeuw en passen soms hun hele levensstijl aan.

’Het is een levensstijl’

Eric van Spreuwel (50) en Saskia Zwerver (52) uit Berkel-Enschot leven in de jaren vijftig.

Het is een vreemde gewaarwording in Berkel-Enschot, want in de voortuin van het opvallendste pand van het dorp wapperen palmbomen en als je binnenstapt waan je je in de jaren ’50. Eric van Spreuwel (50) en Saskia Zwerver (52) delen een hobby die een tikkeltje verder gaat. „Het is een levensstijl”.

„Ik kan wel stellen dat ik zowel in het verkeerde jaar als in het verkeerde land ben geboren”, glundert Eric van Spreuwel. Al van kinds af aan heeft hij een fascinatie voor de jaren ’50. „Volgens mijn moeder begon ik in de box al te swingen als er een rock ’n roll-plaatje werd opgezet. Ook ontstond er al vroeg een voorliefde voor Amerikaanse auto’s. Dat is eigenlijk nooit overgegaan.” Vanaf het moment dat hij zijn ouderlijk huis verliet, richtte Van Spreuwel zijn woning in in de stijl van de jaren ’50. „Meubels, behang, verlichting, maar ook mijn kleding paste ik erop aan en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Als je iets doet, dan goed!” Zo is Eric inmiddels in het bezit van een unieke Cadillac uit 1956. En heeft hij een Chrysler uit 1938. „Daar is er maar eentje van!”.

Extra bijzonder is zijn ontmoeting met Saskia, want zij deelt exact dezelfde passie. „Zij heeft eigenlijk hetzelfde pad bewandeld, leefde in een subcultuur die naadloos in dat van mij overging. Ook zij heeft een hang naar de jaren ’50 en een collectie om jaloers op te worden. Samen bouwen we nu aan onze toekomst, volledig in stijl.”

Zo’n twee jaar geleden kocht het stel een voormalig Wit-Gele Kruisgebouw en langzaamaan toveren zij elk vertrek, het zijn er elf, om in hun geliefde woonstijl. „De keuken is inmiddels naar onze zin. Deze is verbouwd tot Amerikaanse diner. Hier geven we geregeld feestjes, uiteraard volledig in stijl. Het is overbodig onze gasten te zeggen dat ze ‘gekleed’ moeten komen. Al onze vrienden en kennissen kennen én delen onze passie. De buren moesten wel even wennen. Hun mond viel open van verbazing toen we onze housewarming vierden.”

Uiteindelijk is het de bedoeling om het volledige pand in de stijl van de jaren ’50 in te richten. „We willen graag een bed & breakfast starten en de vertrekken beschikbaar stellen voor fotoshoots, reclames en feestjes. Maar het allerbelangrijkst is dat we er zelf van genieten.”

Lees de uitgebreide reportage met nog drie verschillende levenstijlen vandaag in VRIJ of online via deze link (PREMIUM)