Vrij/Uitgaan

Onbekende Robinsons rillend richting Expeditie

Door Bart Wijlaars

Expeditie Robinson-kandidaat Ryan Terlouw: ,,Ik ga er van uit dat ik er straks bij ben.”
1 / 2

Expeditie Robinson-kandidaat Ryan Terlouw: ,,Ik ga er van uit dat ik er straks bij ben.”

Kou, regen, wind: het zijn bepaald geen tropische omstandigheden waaronder honderd onbekende Nederlanders op deze Eerste Paasdag proberen een plek te veroveren in Expeditie Robinson.

Expeditie Robinson-kandidaat Ryan Terlouw: ,,Ik ga er van uit dat ik er straks bij ben.”
1 / 2

Expeditie Robinson-kandidaat Ryan Terlouw: ,,Ik ga er van uit dat ik er straks bij ben.”

,,Kou is emotie, die kun je uitschakelen.” De 34-jarige Lot Beukers is zojuist de drie kilometer lange stormbaan overgegaan op de selectiedag op het eiland van Maurik en kletsnat het steenkoude water uitgeklommen. Maar waar de meeste kandidaten naast haar staan te trillen, staat de Beverwijkse alleen maar te stralen.

Honderd

Nog honderd mensen zijn momenteel in de race voor de Expeditie van dit jaar. Voor slechts vier is straks plek, naast de Bekende Nederlanders die meedoen (en later pas door RTL bekend worden gemaakt). Behalve de hindernisbaan moeten dit weekeinde nog enkele andere opdrachten uitgevoerd worden om kans te maken op deelname. Al is het niet zo dat per se de snelsten, sterksten of slimsten meedoen. Uiteindelijk wordt gezocht naar een goede mix van kandidaten, vertelt een woordvoerster van de zender.

Volgende stap

Lot Beukers heeft er alles voor over mee te mogen doen. ,,Ik ben 45 kilo afgevallen, heb in 2014 de Mont Blanc beklommen en dat heeft iets ontketend in mij. Ik voel aan alles dat Expeditie Robinson daar de volgende stap in is.”

Ryan Terlouw (23) houdt een goed gevoel over aan de selectiedagen: ,,Het ging prima, ik ben fit en dus klaar voor de Expeditie. Ik ga er vandaag ook van uit dat ik een van de vier kandidaten ben die er straks bij is, eerlijk gezegd. Als je dat niet denkt, wordt het sowieso niks.” Volgens de krachtpatser uit Oudekerk aan de IJssel heeft hij het eiland en haar bewoners wel wat te bieden: ,,Ik zit zowel fysiek als mentaal goed in elkaar, heb mensenkennis, ben avontuurlijk ingesteld en het belangrijkste: ik kan vissen. Het heeft mij altijd verbaasd dat je niemand in het programma ‘s nachts ziet vissen, terwijl ze dan juist bijten.”

Oudere deelnemers

Anky Kroon is met haar 49 lentes een van de oudere deelnemers dit weekeinde, maar zou niet onderschat moeten worden. Een week geleden liep ze de marathon van Rotterdam nog. ,,Ja, uithoudingsvermogen heb ik wel. Ik denk ook dat ik goed tegen de spelletjes kan die je op het eiland voortdurend moet spelen. Die mentale kracht moet in je zitten.”

De praktische kant van een aanstaand eilandleven heeft Kroon voor de zekerheid alvast verkend. Lachend: ,,Ik heb thuis geoefend vuur te maken met een magnesiumstick en een tampon. Die branden goed, zei iemand. Dat is zo! Verder gaat het er mij dit avontuur vooral om: wat kan ik?”

Welke vier kandidaten de Expeditie halen? Daar gaat RTL zich aan de hand van vandaag en morgen in Maurik op beraden.

Door Bart Wijlaars