1266954
Vrij

Nieuwe rubriek

Koningin van de schoonmaak

— Noem het puinruimen, de bezem erdoor halen, een frisse wind

— laten waaien: Zamarra Kok verleent vanaf volgende week eerste hulp op huishoudgebied aan lezers van VRIJ. De nieuwe ’schoonmaakkoningin’ is opgestaan!

Noem het puinruimen, de bezem erdoor halen, een frisse wind laten waaien: Zamarra Kok verleent vanaf volgende week eerste hulp op huishoudgebied aan lezers van VRIJ. De nieuwe ’schoonmaakkoningin’ is opgestaan!

Zamarra Kok mag zich vanaf volgende week de huishouddeskundige van VRIJ noemen. Lezers kunnen bij haar terecht voor tips, productadviezen en de laatste ontwikkelingen op schoonmaakgebied.

„Er valt veel bij me te halen”, lacht zij. „Ik zie het als een uitdaging om vooral de lol in het huishouden terug te brengen. Dat hoeft echt niet veel tijd, geld en energie te kosten.”

„Wist je bijvoorbeeld dat slippers en baseballcaps prima in de vaatwasser kunnen? In de wasmachine zullen ze lelijk vervormen, maar leg ze in het bovenste rekje van de vaatwasser en ze zijn weer als nieuw. Ben benieuwd met welke vragen de lezers komen!”

Verzin het en Zamarra weet het. Ze is op de hoogte van alle laatste snufjes, gadgets en producten.

Knipoog

„Vroeger was alles beter? Nou, die vlieger gaat echt niet altijd op! Als het maar siste, bijtend en vooral chemisch was, werd het ergens opgesmeerd. Effectief misschien, maar allerminst bevorderlijk voor het milieu en de gezondheid. Bovendien vrat het ondertussen de voegen tussen je tegels vandaan”, zegt Zamarra met een knipoog.

De kordate tante was begin dertig toen zij zich als schoonmaakkoningin ontpopte. „Ik werkte als journalist voor verschillende vrouwenbladen toen me in 2004 werd gevraagd ’Lekker Schoon’; het Grote Schoonmaakboek voor Margriet samen te stellen. Oké, ik ben redelijk georganiseerd en netjes, maar echt niet kraakhelder, hoor! Toch verbaasde het niemand dat ik dit klusje ging klaren. Mijzelf eigenlijk ook niet. Ik dook met liefde en vol overgave de ’poetshoek’ in, om er vervolgens niet meer uit te komen.”

Het boek werd een bestseller en Zamarra kreeg de smaak te pakken. Zij besloot zich te specialiseren. In die tijd waren er nog niet veel adviseurs op huishoudelijk gebied en zij merkte dat er behoefte aan een vraagbaak was. Ze testte en boende er lustig op los, schreef columns en artikelen en uiteindelijk boeken vol met tips en trucs. „Vragen als ’waarmee kan ik het beste mijn ramen zemen’ tot ’hoe krijg ik in vredesnaam die nare vlek uit mijn vloerkleed’: ze bleven – wat zeg ik, blíjven – binnenstromen.”

Respectabel

Inmiddels is deze vraagbaak uitgegroeid tot respectabele huishoudmanager en wordt zij gezien als goeroe op het gebied van organizing, schoonmaken en puinruimen.

„Alles start met opruimen, anders kun je namelijk onmogelijk schoonmaken.”

De in Amsterdam woonachtige Zamarra bouwt gestaag door aan haar schoonmaakimperium. „Ik vind het een eer en uitdaging een adviserende rol op me te nemen en kan hopelijk een steentje bijdragen aan een goed georganiseerd en schoon huishouden.”

We kunnen stellen dat opruimen Zamarra met de paplepel is ingegoten. „Mijn beide ouders waren eigenlijk best clean. In tegenstelling tot veel leeftijdgenoten werd van mij al op jonge leeftijd verwacht dat ik meedraaide in het huishouden. Ramen lappen, koken, bedden opmaken, wasjes draaien. Met name mijn moeder vond het belangrijk om me de kneepjes van het huishoudvak te leren, want ’dat is handig als je straks op jezelf woont’.”

„Ze kreeg gelijk, want terwijl ik het prima kon rooien toen ik op kamers ging, leefden veel vrienden en studiegenoten in een zwijnenstal. Niet van huis uit meegekregen hoe je de boel een beetje knap kon houden.” Grinnikend vervolgt ze: „Ik noem geen namen, maar een goede vriend had een plant staan waarvan de wortels in de vloerbedekking waren vastgegroeid. Geloof me: daar was nog nooit een stofzuiger of poetsdoek in de buurt geweest!”

Chaos

Toch kwam bij Zamarra ook een moment waarop haar goed georganiseerde leventje overhoop werd gegooid. Dat was het moment waarop ze moeder werd.

Ze biecht op: „Ik moest toen echt even schakelen. Hoe kan ik in vredesnaam mensen adviseren hun huishouden op de meest effectieve manier te runnen terwijl ik zelf volledig de kluts kwijt was? Mijn werk doen terwijl de inhoud van babypotjes onder mijn salontafel plakte. Er ging een wereld voor me open en ik leerde ook: sommige vlekken krijg je gewoonweg nooit weg, haha!”

Inmiddels heeft Zamarra twee zoontjes, Bink (11) en Ziggy (9), en loopt het huishouden weer als een geoliede machine. „Ik ren echt niet de hele dag met doekjes en schoonmaakgoedjes achter ze aan, hoor.”

„Bovendien heb ik aan mijn jongste een uitstekende hulp. Met recht een kind van zijn moeder, want hij is dol op afwassen, poetsen en stofzuigen. Hij kickt op het resultaat, net als ik. Neemt niet weg dat er ook bij ons gewoon met smerige schoenen naar binnen wordt gehold en kleefhandjes hun sporen achterlaten.”

Schoonmaakland is volop in ontwikkeling en als we Zamarra moeten geloven, komt daar nooit een einde aan. „Vooral ecologisch gezien. Men is zich steeds meer milieubewust en is bereid zich daarvoor in te zetten en mee te denken. Niet alleen de productontwikkelaars, maar ook de consument. Een geweldige ontwikkeling.”

Niet vies van

„Ik ben echt niet vies van middeltjes, maar soms zijn ze helemaal niet nodig. Ik ben bijvoorbeeld groot voorstander van microvezeldoekjes. Met een goede doek kom je een heel eind en zijn aanvullende producten overbodig. Ecologisch verantwoord én goed voor de portemonnee. Welke microvezeldoek te gebruiken? Alleen in dit geval: hoe hariger, hoe beter”, lacht ze.

Een schoon en georganiseerd huishouden gaat verder dan eens per week het toilet reinigen en een stofzuiger door het huis. Daarom stelt ze ’Zamarra’s Organizing Agenda’ samen.

„Het is zoveel meer dan een agenda; met dit hulpmiddel houd je moeiteloos (werk)afspraken, taken, geldzaken, huishouden en opruimprojecten bij. Een ideale frisse start voor het nieuwe jaar.”

Lezers kunnen met ingang van volgende week met al hun huishoudvragen terecht bij onze nieuwe schoonmaakgoeroe. Prangende vraag? Mail naar zamarra@telegraaf.nl

CV

Geboren

Ede, 15 sept 1972

Opleiding

School voor journalistiek

Woonplaats

Amsterdam

Nationaliteit

Half Spaans, half Nederlands

Favoriete klusje

Ramen zemen

Favoriete schoonmaakmiddel

Tandenborstel (’Ik sta onder de douche de voegen te poetsen’)

Motto

Niet lullen maar poetsen