Nieuws/Vrij

Nederland debuteert op Turkvision Song Contest

Elcan Rzayev
1 / 2

Elcan Rzayev

Roel Dijkstra

Nederland maakt dit jaar zijn debuut op het Turkvision Song Contest, de Turkse tegenhanger van het Eurovisie Songfestival.

Elcan Rzayev
1 / 2

Elcan Rzayev

Roel Dijkstra

De in Rotterdam wonende Elcan Rzayev zal meedoen met het lied Ana Veten (Moederland) aan het evenement, dat in december in Istanbul wordt georganiseerd.

 

Zoals het er nu naar uitziet doen dit jaar 25 regio's mee aan het Turkvision Song Contest. Behalve Nederland en Turkije, zitten daar landen en regio's tussen als Noord-Cyprus, Duitsland, Zweden, Dagestan, Kirgizië, Azerbeidzjan en de Krim. Meedoen aan het Turkvision Song Contest kan als een land of regio sterke banden heeft (lees: etnisch verwant is) met Turkije of de Turkse cultuur.

 

Dat de in Azerbeidzjan geboren Rzayev meedoet aan de strijd, komt min of meer door de Wit-Russische zangeres Gunesh Abbasova. Zij werd tweede op het Turkvision Song Contest van 2013. "Zij is sindsdien een heldin in eigen land", stelt de Nederlandse deelnemer. "Vorige maand trad ik met haar op in de hoofdstad Minsk en toen stelde ze voor om dit jaar deel te nemen in Istanboel."

 

Rzayev heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de traditionele Turkse muziek. Het lied Ana Veten heeft Rzayev, die de popmuziekacademie in Leeuwarden heeft gevolgd, zelf geschreven en is in Rotterdam opgenomen. Het zal in het Azeri worden gezongen.

 

Turkije heeft voor het laatst in 2012 meegedaan aan het bij de Turken populaire Eurovisie Songfestival. De deelnemende omroep vond de puntentelling niet eerlijk en had (net als bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland) ook graag automatisch in de finale gestaan. Turkije wist vaak goed te scoren op het Eurovisie Songfestival, mede door een trouwe aanhang in vele Europese landen.