Nieuws/Vrij
1293234
Vrij

Boottest Bente 24

Sobere cruiser

VIDEO - De Duitse Bente 24 is een van de genomineerden voor de prijs HISWA Zeilboot van het Jaar 2017. Dat heeft veel te maken met het verrukkelijke uiterlijk van de superspeedy racer. Maar niets is wat het lijkt op deze out-of-the-box cruiser.

De Bente 24 is ontwikkeld omdat de Duitse blogger ‘Digger Hamburg’ op zoek was naar een basale zeilboot voor hem en zijn hond Polly. Deze Stephan Boden wilde er drie tot vier maanden op kunnen verblijven. Via-via ontmoette hij Alexander Vrolijk, zoon van de bekende jachtontwerper Rolf Vrolijk. Samen met de Hogeschool van Hannover kwam Vrolijk tot een verrassend nieuw concept. Het meest opvallende aan de Bente is de ‘dodger’, de vaste deels doorzichtige buiskap. In combinatie met de multiknikspant rompvorm geeft dit de Bente een modern en stoer uiterlijk.

Het interieur blinkt uit in soberheid. Binnen zijn het hoofdspant en de wantputtings plus moeren van het dekbeslag zichtbaar. Midden in de kajuit staat een forse rvs-stempel waar de mast op rust. Er is weinig opbergruimte, wel vier slaapplaatsen en een chemisch toiletje. De kajuit is maar 1,45 m hoog en dan wordt het voordeel van de dodger duidelijk, want onder de vaste buiskap heb je 1,85 m stahoogte. Waarschijnlijk wordt deze afneembaar gemaakt, zodat de gennaker sneller geborgen kan worden.

Onder de lastige omstandigheden van de testdag, vlagerige wind met uitschieters tot 6 Bft. kwam de boot niet echt op snelheid. Ook bleek de Bente op de aan de windse koers gemakkelijk uit het roer te lopen. Ter verdediging moet worden gezegd dat ongereefd, met alle 33,5 m2 werd gezeild. Conclusie was dat de trim van dit prototype nog een paar aanpassingen nodig heeft. De prijs is laag en begint bij 33.000 euro. Bijzonder is dat je voor een proefvaart moet betalen. Dat schrikt dagjespubliek af, maar is voor potentiële klanten van deze oogstrelende cruiser zeker aan te raden.

6,1

Comfort & Ruimte: **

Ergonomie: ***

Afwerking: **

Vaareigenschappen: **

Prijs / Kwaliteit: ****

Lengte: 7,55 m

Breedte: 2,75 m

Diepgang: 1,45 m

Zeiloppervlak: a.d. wind 33,5 m2

Motor: outboard max 5 pk

Prijs: vanaf € 33.000

Importeur: Sailcentre Makkum

Zie ook:

- Zomers gevoel

- Robuuste cruiser

- Zeilbotenflair

- Spaanse furie

- Bella voor beginners