Nieuws/Vrij
1300280
Vrij

NPO 2 lanceert Top 2000: Heroes van Bowie op 7

David Bowie

David Bowie

NPO Radio 2 heeft de volledige Top 2000 van 2016 prijsgegeven. Het was al bekend dat Queen de koppositie met Bohemian Rhapsody heeft heroverd. The Eagles met Hotel California en Led Zeppelin met Stairway To Heaven complementeren de top 3. De hoogste notering voor de in januari overleden David Bowie is de 7e plaats met Heroes.

David Bowie

David Bowie

Billy Joel valt net buiten het podium met Piano Man. Deep Purple is met Child In Time welhaast een vaste klant in de top 5. Boudewijn de Groot met zijn Avond - eenmaal bezette hij de eerste plaats - is het hoogst genoteerde Nederlandstalige nummer op de 6e plek. Na het al eerder genoemde Heroes van Bowie, komt Claudia de Breij met haar Mag Ik Dan Bij Jou. Pink Floyd (Wish You Were Here) en Pearl Jam met Black maken de top 10 af.

Doordat er nogal wat wereldartiesten in 2016 het leven lieten, is het niet heel verrassend dat sommige artiesten er dit jaar veel vaker instaan. Bowie staat er dit jaar 26 keer in. Starman is zelfs de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst der lijsten (270). Prince, die in april overleed, staat er 17 maal in. Purple Rain neemt de 13e plek in de lijst in. Hallelujah van Leonard Cohen staat op nummer 29, terwijl het pas één keer eerder bij de eerste 150 stond.

 

De hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer is Kensington met Sorry, op een 365e plaats. De snelste stijger is Adele met When We Were Young, van 1703 naar 144. The Beatles zijn hofleverancier in de lijst: 38 keer komen de Britten in de lijst voor. Het liedje met de meest bekeken clip aller tijden is uit de Top 2000 verdwenen: de Zuid-Koreaan PSY met zijn Gangnam Style.

 

Voor de Nederlandse acts is het een goed jaar. Zo komt BLØF zestien keer op de lijst voor, Racoon acht keer, Marco Borsato dertien keer, De Dijk dertien keer, Kensington negen keer en Dotan vier keer. De band Normaal is dit jaar flink gestegen in de Top 2000 met het nummer Deurdonderen. Omdat de band dit jaar afscheid nam, eindigde het liedje nu op plaats 338 tegen de 1857ste plek vorig jaar. Daarmee staan de Achterhoekers op de derde plek van grootste stijgers.

De achttiende editie van de Top 2000 op NPO Radio 2 begint op eerste kerstdag met nieuwkomer Politik van Coldplay.

 

De top 20:

1. Queen - Bohemian Rhapsody

2. Eagles - Hotel California

3. Led Zeppelin - Stairway to Heaven

4. Billy Joel - Piano Man

5. Deep Purple - Child in Time

6. Boudewijn de Groot - Avond

7. David Bowie - Heroes

8. Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou

9. Pink Floyd - Wish you were here

10. Pearl Jam - Black

11. Coldplay - Fix You

12. John Lennon - Imagine

13. Prince - Purple Rain

14. Bruce Springsteen - The River

15. Metallica - Nothing Else Matters

16. Pink Floyd - Comfortably Numb

17. Guns N'Roses - November Rain

18. The Beach Boys - God Only Knows

19. Dire Straits - Brothers In Arms

20. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond