1302594
Vrij

Zo maak je zelf #glühwein

Op de hashtag-fotopagina in VRIJ een overzicht van jullie leukste #glühwein-foto's. Maken de foto's je dorstig? Met dit recept van Felix Wilbrink kun je zelf glühwein maken.

In de Kerstweek heb ik altijd een pan gloeiwijn op mijn kacheltje staan. Tegen het einde van de dag pep ik, als er nog wat inzit, de wijn op met een scheutje wodka want alle alcohol is er inmiddels uit verdwenen. Dat gaat wel eens goed maar meestal niet, want met die warme wodka is het alsof het dak naar beneden komt.Heel handig is het, zeker wanneer je niet veel aanloop hebt, om Glühwein extract te maken. Dan maak je per keer een lekkere beker wijn warm, en doe je daar een scheut van je Gloeiwijn siroop in.Ik heb het deze keer gemaakt met mandarijnen. De schil van mandarijnen smaakt wat kruidiger. Ik heb dik 2 dl gemaakt, dat is genoeg om minstens 12 glazen wijn mee te kruiden. Overigens, voor wie geen wijn wil, neem dan blauwe bessensap. Smaakt heerlijk en heeft een sterk verwarmende eigenschap. 

Bereiding:

Pers de mandarijnen uit. Bewaar de schil van twee mandarijnen. Overgiet die even met heet water om eventuele waslaagjes en zo kwijt te raken. Sap en het sap van de citroen en de mandarijnschillen in de pan. Daarbij komende wijn, de suiker en de specerijen. Laat aan de kook komen en blub rustig door tot er 2 dl over is. Zeef de siroop en giet over in een goed afsluitbare fles. Blijf in de koelkast weken goed. Geef per glas gloeiwijn een eetlepel van de siroop. Instant kerst.Nodig voor 2 dl siroop:

4 dl rode wijn 4 mandarijnen 1 citroen uitgeperst 3 eetl ruitsuiker 2 theel vanillesuiker 1 kaneelstokje 10 kruidnagels