1304249
Vrij

Ezelinnenmelk de nieuwe superfood?

Is het drinken van ezelinnenmelk de nieuwe gezondheidstrend? In Montenegro is het in ieder geval populair. Daar is het een echte superfood. Het wordt zelfs gebruikt als medicijn!

Ezelboer Darko Saveljic uit Montenegro vertelt aan CTV News dat de melk niet alleen goed is tegen huidziektes, maar ook effectief tegen bronchitis en astma. Volgens Saveljic is meer dan een beetje ook niet nodig.

Dat is misschien maar beter ook, want ezelinnenmelk is niet goedkoop. Voor 50 euro heb je een liter van de melk. Dit kunnen de meeste Montenegrijnen niet betalen met het gemiddelde inkomen van 500 euro in de maand. Daarom geeft Saveljic de helft weg aan hen die het nodig hebben, maar het niet kunnen betalen.

Waarom het zo duur is? Ezelinnen geven weinig melk, twee maanden na de bevalling ongeveer 400 milliliter per dag. Ter vergelijking: een koe geeft gemiddeld zo’n 20.000 milliliter per dag.

Ook in Nederland

In Nederland zijn de ezelmelkerijen in opkomst. En gelukkig voor ons ligt de prijs een stukje lager dan in Montenegro. Ezelmelkerij ’t Jaegershoes verkoopt 1000 milliliter voor 17,50 euro op aanvraag. De melk is ook in Nederland gewild, soms is er een wachttijd van drie weken voor de consument.

De Zwitserse chocolade-industrie springt in op de nieuwe trend. Het bedrijf Fornerod, dat chocolade maakt, gaat samen werken met Eurolactis, een bedrijf dat ezelinnenmelk verkoopt. De chocolade wordt gemaakt als alternatief voor hen die allergisch zijn voor koeienmelk en is langer houdbaar.

Ook de chocoladereep is niet goedkoop. Voor 25 gram betaal je 9 euro. Een gemiddelde reep van 180 gram kost dus een kleine 65 euro terwijl je voor een normale reep van dat gewicht nog geen 3 euro kwijt bent.

Ezelinnenmelk wordt niet alleen als voeding verkocht, maar ook als huidverzorging. Het gebruik van ezelinnenmelk gaat al terug naar de oudheid. Zelfs Cleopatra baadde in een bad vol ezelinnenmelk. Volgens de overlevering waren daarvoor 700 ezelinnen nodig.