Nieuws/Vrij

Grote interview in VRIJ

Jongbloed (76) houdt niet van 'dat gezanik over voetbal'

Andreas Terlaak

Noem zijn naam en de records vliegen je om de oren: meeste wedstrijden in het betaald voetbal (717), langste tijd niet gepasseerd als keeper (683 minuten), oudste prof (44 jaar). De voetbalwereld verloor in korte tijd Cruijff en Keizer, maar de oudste van de WK-finale in 1974 is er nog. Jan Jongbloed (76), nog altijd actief trainer, is nog altijd bezeten van het spelletje. Maar ernaar kijken op tv? Liever niet.

Andreas Terlaak

Ook vandaag rijdt hij weer met z’n 20 jaar oude Saab naar de studio van Radio Noord-Holland om samen met die andere voetballegende Rinus Israël aan te schuiven bij het programma van Leo Driessen. Hij moet voor die wekelijkse optredens als ’sidekick’ wel een concessie doen: kijken naar voetbal op tv. En dat doet hij liever niet.

„Je moet natuurlijk een beetje mee kunnen lullen met zo’n microfoon voor je neus, dus leg ik mezelf de verplichting op om naar die wedstrijden te kijken. Nou ja, ik zap erdoorheen. En zelfs dan… Het blijft een beproeving, maar om nou bij Leo constant met de mond vol tanden te gaan zitten, is ook zowat. Aan de andere kant… Waar maak ik me druk om? Ik kom er nog steeds mee weg tijdens die uitzendingen.”

Jongbloed weigerde om tijdens WK’s analist voor de NOS te worden, omdat hij niks wist van het voetbal in Uruguay en dat ook graag zo wilde houden. „Ik sta nog altijd als assistent-trainer op het voetbalveld bij Zilvermeeuwen en dat is het mooiste wat er is, maar al dat gezanik eromheen…"

"Ik was jarenlang scout voor Vitesse. Talenten bekijken in het buitenland; nog erger dan naar voetbal op tv kijken. Zat ik daar in m’n eentje op zo’n tribune. Of alleen in zo’n hotel. Is niks voor een Jongbloed, wij zijn echte familiemensen. Die gezelligheid is er dus wel in de studio van Leo, met Rinus. Kop koffie, gebakje erbij, beetje ouwehoeren. Het sfeertje van ’s ochtends in de AFC-kantine. Ik heb alleen heel erg duidelijk tegen Leo gezegd: ’Ik ben geen Jan Boskamp, ik ga dus niet de hele dag naar dat kijkkastje zitten turen of er in een of andere zandbak toevallig nog een potje wordt gevoetbald’. Schei ’ns lekker uit, ik word pas bezeten van voetbal als ik op het veld sta.”

Lees het hele interview met Jan Jongbloed hier online of in VRIJ Magazine van zaterdag 25 februari.