Nieuws/Vrij

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?

Door Marike Wouters

Hollandse Hoogte

Sommige mensen zijn gevoeliger voor indrukken en prikkels dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig, maar vaak weten ze dat niet van zichzelf. Wat betekent het als je hooggevoelig bent en hoe kom je erachter? Naast veel nadelen, kent hooggevoeligheid ook mooie kanten.

Hollandse Hoogte

Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor indrukken en stemmingen van anderen. Hooggevoeligheid (ofwel HSP: Highly Sensitive People) komt evenveel voor bij mannen als vrouwen en kan een grote invloed hebben op je werk en relaties. In onze drukke, westerse samenleving wordt hooggevoeligheid niet altijd gewaardeerd, ratio lijkt belangrijker dan gevoel. Hierdoor proberen hooggevoelige mensen hun eigenschap te onderdrukken. Je wilt tenslotte niet onderdoen voor collega's en vrienden. Daarom ervaren mensen met hooggevoeligheid de eigenschap in eerste instantie als een last.

Empathische mensen

De Vlaamse coach Jan Jacobs ziet veel mensen met hooggevoeligheid in zijn praktijk, al plakt hij niet graag dit 'label' op iemand. "Zo'n 20 procent van de bevolking is hooggevoelig, dat is dus 1 op de 5 van mijn cliënten. Hooggevoeligheid is eigenlijk gewoon een kenmerk van mensen die zich heel goed kunnen inleven in anderen. Het zijn vaak erg empathische en zorgzame mensen."

Hoe weet je of je hooggevoelig (HSP) bent?

Veel mensen met HSP, die in de praktijk van Jacobs komen zitten in een crisis. Ze hebben erg veel last van drukte en verliezen hun energie bij het omgaan met hun vrienden. "Hooggevoelige mensen komen er vaak pas op wat latere leeftijd achter dat ze HSP zijn. Meestal vanaf een jaar of 30 of ouder. Tot die tijd hebben ze geprobeerd zich te conformeren aan de norm die van ze wordt verwacht op werk en in hun privéleven", aldus Jacobs.

Volgens de Amerikaanse Elain Aron kun je mensen met HSP herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Je beleeft alles intenser en gedetailleerder
 • Je voelt de sfeer en stemming van anderen goed aan
 • Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf
 • Het kost je meer tijd en moeite dan anderen om die prikkels te verwerken
 • Je hebt meer moeite met plannen en het creeren van structuur
 • Je hebt eerder last van spanning, stress, depressiviteit, vermoeidheid, verslavingen
 • Je hebt eerder last van fysieke klachten zoals hoofdpijn, maag/darmklachten en allergiën
 • Je hebt een diep en rijk innerlijk leven; je droomt en fantaseert veel
 • Je wordt sneller geraakt door natuur, kunst en muziek
 • Je bent perfectionistisch en plichtsgetrouw
 • Je hebt moeite om je grenzen aan te geven
 • Je bent zorgzaam en anticipeert op de behoeften van anderen

Voordeel van HSP

"Als je hooggevoelig bent, komt alles veel indringender binnen", zegt coach Jacobs. "Je lichaam reageert veel sneller en heftiger op bijvoorbeeld emoties of negatieve stemmingen van andere mensen. Ook je eigen emoties zijn intenser. De zintuigen van hooggevoelige mensen staan veel meer open en zijn meer ontwikkeld. Het voordeel hiervan is dat je daardoor van alles veel intenser geniet. Je beleeft muziek, kunst en lekker eten veel heviger. Je wordt sneller geraakt."

Leren omgaan met HSP

De valkuil hierbij is, is dat je overspoelt kunt worden door je eigen zintuigen. "Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen", zegt Jacobs. "Het reduceren van prikkels is een eerste stap. Als je op je werk in een grote ruimte met veel mensen werkt, kan dat erg lastig zijn. Wat goed werkt is zo'n koptelefoon die alle geluiden om je heen reduceert. Je zit dan even rustig in je eigen cocon."

Als je jezelf herkent in dit verhaal, raadt Jacobs aan een keer met een coach of therapeut te gaan praten. "Sommige mensen vinden het een moeilijke stap om contact op te nemen met een therapeut. Ik moet eerlijk zeggen: het is het mooiste kado wat je jezelf  kunt geven. Ik doe het zelf ook iedere maand. Ook als je geen problemen hebt, is het heel verhelderend om af en toe even op de zijlijn te gaan staan en te kijken naar jezelf: hoe gaat het eigenlijk met mij? Samen kun je dan gaan kijken wat er wel en niet bij je past en hoe je beter kunt omgaan met je hooggevoeligheid."

Test het zelf

Via deze link kun je gratis een online test doen en weet je in no-time of je mogelijk hooggevoelig bent.

In VRIJ Magazine van zaterdag 11 februari lees je een verhaal over energieslurpers, mensen die al je energie weten op te zuigen, met praktische tips om hiermee om te gaan.

Lees ook:

- Zen op de Zuidas