Nieuws/Vrij

Energieslurpers: wat doe je er tegen?

Door Marike Wouters

Kees van de Nes

Sommige mensen weten je energie tijdens een gesprek volledig op te zuigen. Na afloop ben je doodmoe of geïrriteerd. Hoe komt dat en, nog belangrijker: wat doe je ertegen?

Kees van de Nes

Maartje (57) ziet haar vriend André bewust al een tijdje niet meer. De vriendschap kwam een aantal maanden geleden tot een botsing tijdens een etentje. „Hij wilde weer gaan zeuren over zijn broer, wat hij al jaren doet. Ik reageerde niet zo netjes met: ’Oh, krijgen we dat verhaal weer’.”

Verzuren

Zijn negatieve houding roept al jaren veel irritatie bij Maartje op. „Hij is echt aan het verzuren. Elke keer als ik hem zie, vertelt hij weer een aantal standaardverhalen op een verongelijkte toon. Hij is altijd het slachtoffer. Hij bedoelt het niet slecht, dat weet ik wel, maar ik ben een positief ingesteld persoon. Ik leg niet continu mijn problemen op tafel”, zegt Maartje. Na het meningsverschil in het restaurant kwam hun vriendschap ter discussie te staan. André wilde het contact niet verbreken, dat vond hij zonde. Ze kennen elkaar al 25 jaar. „Maar ik merk dat ik afhaak. Ik ga nog liever alleen uit eten dan samen met hem.”

Denkbeeldig heb je die energieslurpende vriend of collega al meerdere malen achter het behang geplakt. Alsof je door een vampier wordt leeggezogen, voel je tijdens een gesprek langzaam je energie wegstromen en blijf je met een berg frustratie achter.

Energievampiers

De Vlaamse coach Jan Jacobs onderscheidt vier soorten energieslurpers, ook wel 'energievampiers’ genoemd: de narcistische, de controlerende, de dramatische en de Calimero-energievampier. Volgens hem kan de ultieme energievampier alle vier gedaantes aannemen. Maar wat is de beste knoflook tegen deze types? Het antwoord luidt: stop te geven wat die energieslurper bij jou komt halen en stel je grenzen. Als iemand je continu controleert en geen ruimte voor je overlaat, is het tijd voor assertief gedrag. Neem je plek in en wees niet langer volgzaam.

Vertoont iemand ’jij-bent-groot-en-ik-ben-klein’-gedrag? Stop er dan mee deze Calimero complimentjes te geven en zeg eens: „Dat moet echt vervelend voor je zijn.” Als je stopt met geven wat die ander nodig heeft, haken ze af en zoeken ze – helaas – een ander slachtoffer.

Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan hier online of in VRIJ Magazine van 11 februari.

Hooggevoelig

Mensen met hooggevoeligheid (HSP) hebben nog meer last van energiezuigers, omdat ze snel negatieve stemmingen van anderen oppikken. Ze zijn gevoeliger voor indrukken en prikkels. Maar liefst 1 op de 5 mensen is hooggevoelig en weet dat vaak niet van zichzelf.

Lees hier meer over:

- Wat betekent het als je hooggevoelig bent?