Nieuws/Vrij

Oproep: Vakantiegezinnen voor kansarme kinderen

Europa Kinderhulp

Diverse kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot 12 jaar hebben door thuisomstandigheden niet de mogelijkheid om een leuke vakantie te hebben. Europa Kinderhulp schiet hierbij te hulp en koppelt vakantiegezinnen aan deze kansarme kinderen, samen met onder andere Rode Kruis. Vorig jaar hebben ze maar liefst 1152 kinderen kunnen helpen.

Europa Kinderhulp

Niet alleen voor de kinderen is dit een plezierige ervaring, ook voor de gastgezinnen zelf. Een van de huidige gastouders, Irene, zegt dat ze er ieder jaar weer naar uitkijkt als Francisca (nu 11 jaar oud) vanuit Berlijn twee weekjes langskomt bij haar, haar mijn en haar twee dochters. „We vinden dat we het zelf heel goed hebben”, zegt ze tegenover De Telegraaf. „We kunnen dat best delen. Het gaat er niet om dat je zo’n kind meeneemt naar pretparken en dergelijke. Het gaat om de kleine dingen. Samen een spelletje spelen, aan tafel eten of wandelen. De meeste van deze kinderen kennen dat allemaal niet.”

„We gingen op een avond pizza maken en Francisca werd helemaal enthousiast. Samen de tafel dekken en zelf het beleg erop doen. Ze wist niet wat haar overkwam. Ze werd helemaal hyper. Het plezier dat zo’n kind dan uitstraalt... werkelijk prachtig! Hier kunnen ze even onbezorgd op vakantie zijn.”

Irene heeft Francisca door de jaren heen zien groeien en haar thuissituatie is inmiddels gelukkig ook verbeterd, maar toch komt ze ieder jaar nog over de vloer. „Je bouwt toch een band op. Soms voelt het net als je eigen kind.”

Momenteel wordt nog voor 84 kinderen gastgezinnen gezocht in Zuid-Holland. Voor deze zomer gaat het om de volgende aantallen en periodes:

Negen kinderen uit Parijs, tussen 8 tot en met 22 juli. Vijf kinderen uit andere, grote Franse steden vanaf 1 augustus tot en met 17 augustus. Uit Berlijn komen 32 kinderen van 24 juli tot 10 augustus. Uit Hannover wil de stichting 27 kinderen helpen met een tiendaags verblijf tussen 17 en 28 juli. Tot slot zoeken ze nog 11 plekjes voor Nederlandse kinderen in de periode 24 juli tot en met 7 augustus.

Aanmelden? Alle nodige informatie vind je op Europakinderhulp.nl.