1363640
Vrij

Toen

Elvis leeft voort

Ongelooflijk: het is vandaag alweer veertig jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Veertig jaar! Wij halen met lezers herinneringen op aan een onsterfelijk icoon.

Ik vernam het als puber aan de ontbijttafel. Mijn vader luisterde altijd via het teakhouten radiomeubel naar het nieuws. Zelfs hij, bepaald geen fan, was verbijsterd.

Elvis blijft een ongekend fenomeen dat lezers nog steeds – soms zelfs dagelijks – bezighoudt.

Lezeres Patricia Visscher: „Ik was in 1977 zo verdrietig dat ik de hele dag werd uitgelachen door mijn collega’s. Datzelfde jaar trouwde mijn vriendin. Er was een band en de zanger zong Elvis-songs. Ik baalde: weer eentje die zo nodig Elvis moest imiteren! Inmiddels ben ik nu 39 jaar getrouwd met diezelfde zanger en geniet samen met onze kinderen volop van zijn Elvis-vertolkingen.”

Ik kreeg heel veel reacties binnen van fans die hun zolder, slaapkamer of garage als Elvis-museum hebben ingericht. Hans Pouw betreurt ten zeerste dat hij nooit een concert van The King heeft bijgewoond. Maar een halve eeuw geleden was een reis naar Amerika nog heel duur en niet zo gewoon als anno 2017.

Pouw: „Ik ben diverse keren naar concerten van imitators geweest, maar niemand kan hem evenaren.” Pouw heeft een zolder vol Elvis-spullen en -grammofoonplaten en vertrekt in september, samen met vrouw en kinderen, voor de tweede keer naar Graceland.

Robert Duijvestijn is niet alleen een hartstochtelijk Toen-fan, maar ook een Presley-fan. „Begin 1956 brak hij door met zijn eerste grote hit Heartbreak hotel, later volgde Jailhouse rock. In 1958 moest Elvis in dienst, waarbij hij langdurig in het Duitse Bad Nauheim verbleef. Veel Nederlandse fans hebben hem daar bezocht.”

Na mijn oproep ging H. de Coninck eens flink zoeken. Zijn dertig jaar geleden overleden partner Alie was een groot fan van Presley. In een doos diep in de kast vond hij vele schatten, zoals een ondertekende handgeschreven brief inclusief 54 jaar oude envelop en een gesigneerde kaart uit 1966.

Jeroen Noppen gaat verder dan de meesten die alleen Graceland bezoeken. Hij heeft al een paar keer Priscilla Presley en ook Lisa Marie Presley ontmoet. „Joe Esposito, rechterhand en manager, heb ik naar Nederland weten te halen.” In 1993 mocht Noppen in Memphis van Elvis World de onderscheiding ’Fan of the Year’ in ontvangst nemen.

Sven Greve ten slotte heeft een heel bijzondere associatie met Elvis. „Ik ben geboren op de dag dat hij overleed. Elk jaar gaat het meer dáárover dan over mijn verjaardag...” Dat moet je kunnen hebben als je bijna veertig bent. Alvast van harte, Sven!