Nieuws/Vrij

Tour langs de mooiste kastelen

Sprookjesachtig Baden-Württemberg

1 / 5

Tourismus Marketing GmbH - Baden-Württemberg

De regio Baden-Württemberg heeft veel te bieden, waaronder een aantal prachtige kastelen. Keer even terug naar de tijd van hofdames en ridders terwijl je door perfect aangelegde, koninklijke tuinen wandelt. Dit zijn de royal highlights van de regio!

1 / 5

Tourismus Marketing GmbH - Baden-Württemberg

1. Schloss Lichtenstein

 

Het indrukwekkende Schloss Lichtenstein ligt ten zuiden van Stuttgart en wordt ook wel het sprookjeskasteel van Württemberg genoemd. Het werd tussen 1840en 1842 gebouwd op de rotsen van het Schwäbisch Alb-gebergte.

Het bezoek werd makkelijk van veraf gespot op de lange aanloopbrug en de vlaggen stonden trots te wapperen op de vele hoge torens. Tegenwoordig bekijk je binnen de wapens en pantsers uit verschillende tijdsperiodes en kun je het kasteelleven ontdekken tijdens een tour.

2. Schloss Schwetzingen

 

Schloss Schwetzingen is nog grotendeels onontdekt door het grote publiek ondanks  het feit dat de kasteeltuin, daterend uit de achttiende eeuw, genoteerd staat als de op een na grootste barokke kasteeltuin ter wereld. Dat lijkt ons toch reden genoeg om eens te gaan kijken!

De vijvers, tempels en sculpturen zijn op perfect symmetrische wijze aan de voet van het gele paleis geplaatst. Dit was overigens de zomerresidentie van keurvorst Carl Theodor von der Pfalz die hier met zijn hofhouding van 1000 man verbleef. Vergeet vooral niet het rococo-theater van het paleis goed te bekijken.

3. Burg Hohenzollern

 

Op 855 meter hoogte, tussen de gemeenten Hechingen en Bisingen, ligt het imposante Burg Hohenzollern. Al sinds de elfde eeuw staat het bouwwerk op de berg te pronken, al is het meerdere malen verwoest en herbouwd. Koning Frederik Willem IV nam in 1819 de verantwoordelijkheid voor het kasteel waarna het in oude glorie werd hersteld. Indrukwekkend zijn vooral de bibliotheek met wandschilderingen, de koninklijke slaapkamers en de schatkamer met Pruisische memorabilia, inclusief verguld plafond. 

4. Schloss Heidelberg

 

Dit historische slot valt onder de beroemdste ruïnes van Duitsland. Het Schloss Heidelberg wordt gezien als symbool van de stad Heidelberg en diende dan ook als verdedigingslinie voor de stad in 1300. Later werd dit het onderkomen van de keurvorsten van de Palts.

Bijzonder zijn de ongeschonden kasteelkerk, het indrukwekkende lusthof en het Friedrich-gebouw met familieportretten. Ook wordt hier elke zaterdag een toneelstuk voorgedragen onder de titel ‘het leven aan het hof’ waar een mooi beeld geschetst wordt van het leven van vroeger.

5. Schloss Weikersheim

 

Vlakbij het pittoreske plaatsje Weikersheim ligt dit prachtige slot dat jaren de status van een burcht had. Het was graaf Wolfgang IIinde die de burcht in de zestiende eeuw onder handen nam. Door hem werd het sobere complex omgetoverd tot het betoverende renaissancekasteel dat het nu is.

Noch tijd, noch geld werden gespaard om de zalen in te richten en ook de kasteeltuin werd helemaal opnieuw aangelegd. Resultaat is een barokke tuin met beelden uit de klassieke oudheid, een imposante Herculesfontein én een relatief klein paleis met groots interieur. Bijzonder!

 

Uiteraard is er in de Duitse deelstraat Baden Württemberg nog véél meer te beleven. Verslaggever Frank van der Vleuten ging op onderzoek uit. Lees zijn hele verhaal zaterdag 1 oktober in VRIJ!

 

Bron: CityZapper