Vrij/Reizen

Lezersaanbieding

Cruisen over de Ganges

— India is een land vol mysterie, betovering, intrige en schoonheid. De rijk versierde hindoetempels, vrouwen in gekleurde sari’s en de warme glimlach waarmee de bevolking u begroet: India en de Ganges zijn magische bestemmingen die wij u tijdens deze lezersreis graag laten zien. Reizend over de heilige rivier bezoekt u sprankelende steden, dorpen, tempels en wouden.

1 / 2

Shutterstock

Vaar mee op het nieuwe hotelschip de Ganges Voyager en ervaar het unieke en continu veranderende leven aan de Ganges-rivier terwijl u geniet van het comfort en de elegantie aan boord. De Ganges Voyager biedt plaats aan 56 passagiers. U maakt uw Gangescruise met een internationaal gezelschap.

1 / 2

Shutterstock

India is een land vol mysterie, betovering, intrige en schoonheid. De rijk versierde hindoetempels, vrouwen in gekleurde sari’s en de warme glimlach waarmee de bevolking u begroet, India en de Ganges zijn magische bestemmingen die wij u tijdens deze lezersreis graag laten zien. Reizend over de heilige rivier de Ganges bezoekt u India’s sprankelende steden, dorpen, tempels en wouden.

Hotelschip

Voorafgaand aan de cruise verblijft u twee nachten in Calcutta. Hier maakt u een stadswandeling langs de schitterende erfgoedgebouwen van de stad. Verder bezoekt u de bloemenmarkt onder de Howrah Bridge, de levensader van Calcutta. Zie de pottenbakkers aan het werk in Kumartuli en bewonder de pracht en praal van de Kalighat-tempel.

De parels van de Ganges

• Calcutta: erfgoedgebouwen, de bloemenmarkt, de Howrah Bridge en de Missionaries of Charity, waar Moeder Teresa heeft gewoond

• De pottenbakkersplaats Kumartuli

• Het beroemde bedevaartsoord Hoogly Imambara

• Kalna en het betoverende Rajbari complex

• Ontmoet de koperbewerkers van Matiari

• De charmante boerendorpjes Khushbagh en Baranagar

• Murshidabad, het verborgen juweel aan de Ganges

• De heilige locatie Mayapur, de thuisbasis van de ISKON (International Society for Krishna Consciousness)

• De voormalige Franse handelspost Chandannagar

Programma

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Calcutta

Per lijndienstvlucht van Emirates van Amsterdam naar Calcutta.

Dag 2 Aankomst Calcutta

Vanmorgen komt u aan in Calcutta. U wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw luxe hotel in Calcutta gebracht. Nadat u even heeft kunnen bijkomen van de reis, maakt u een stadswandeling langs het bijzondere erfgoed van Calcutta. U doet een stap terug in de tijd en bekijkt prachtige gebouwen zoals het Great Eastern Hotel, het regeringsgebouw Raj Bhawan, de Writer’s Building, het gebouw van de hoge raad, Dalhousie Square en de St. John’s Church. Tijdens de cruise zult u de meeste van deze bouwwerken nogmaals passeren. Uw gids vertelt u over de geschiedenis van de gebouwen en brengt het verleden tot leven. ’s Avonds wordt u een heerlijk diner geserveerd.

Dag 3 Calcutta

U heeft een volle dag om Calcutta verder te verkennen. Eerst brengt u een bezoek aan de bloemenmarkt onder de Howrah Bridge. Dit is één van de grootste massale bloemenmarkten in Azië. Duizenden mensen komen hier dagelijks bijeen om bloemen en planten te kopen en verkopen. De feloranje en gele kransen zorgen voor een spectaculair kleurenpalet. De Howrah Bridge over de Hooghly is naar men zegt de drukste brug ter wereld. De brug, gebouwd in 1939 en geopend voor het verkeer in 1943, verbindt de steden Howrah en Calcutta en is zodoende de levensader van de stad, vandaar ook de naam. De 82 meter hoge pilaren waarop de brug steunt vormen een belangrijk symbool van Calcutta. Met maar liefst acht rijbanen is het werkelijk een enorme brug. Hierna brengt u een bezoek aan Kumartuli, de enige pottenbakkersplaats in India. De straten van Kumartuli zijn stuk voor stuk omgetoverd tot podia waarop kunstenaars dag en nacht werken aan kleibeelden van Hindoeïstische goden, zoals Durga, Kali, Sarawati en Ganesha. Als laatste staat de Kalighat-tempel op het programma. Deze tweehonderd jaar oude tempel is gelegen aan de oever van de Hooghly.

Dag 4 Calcutta (inscheping)

U wordt vanuit uw hotel naar het luxe hotelschip, de Ganges Voyager, gebracht, waar u meteen wordt verwend met een lunch. Deze middag bezoekt u de Missionaries of Charity in Calcutta, waar Moeder Teresa van begin jaren ’50 tot haar dood in 1997 heeft gewoond. U wordt meegenomen door het levensverhaal van deze bijzondere vrouw en u komt meer te weten over haar werk in Calcutta. Ook loopt u langs het graf van Moeder Teresa. Het lijkt alsof ze haar kamer op de bovenverdieping nog maar net heeft verlaten. U vervolgt uw weg te voet naar het nabijgelegen Sishu Bhaban weeshuis, dat in 1955 door Moeder Teresa zelf werd gesticht en nog steeds in gebruik is. Een vriendelijke zuster leidt u rond. Aansluitend keert u terug naar het schip voor een welkomstreceptie en diner aan boord. Ook kunt u genieten van een culturele voorstelling.

Dag 5 Calcutta – Bandel

Vanmorgen gaat u al vroeg op pad voor een stadswandeling langs enkele van de belangrijkste gebouwen in het goed bewaard gebleven, Brits-koloniale deel van Calcutta, waaronder de Writer’s Building, het postkantoor, het gebouw van de hoge raad, het regeringsgebouw Raj Bhawan, het stadhuis, het raadshuis, de Treasury Building, de Reserve Bank of India en Dalhousie Square. De volgende stop is de St. John’s kerk, de oudste Anglicaanse kerk in Calcutta. Voordat u teruggaat naar de Ganges Voyager voor de lunch, bezichtigt u nog de indrukwekkende Victoria Memorial. Het recent gerenoveerde museum bevat de grootste collectie uit de Brits-koloniale geschiedenis van India. Uw cruise over de heilige Ganges gaat nu echt beginnen. U vaart door een gebied waar verschillende Europese kolonisten hun Oost-Indische Compagnieën vestigden tussen de 17e en 19e eeuw. De herinneringen aan hun aanwezigheid langs de rivier zijn schitterend. Vanmiddag stapt u aan boord van kleinere excursieboten voor een kort bezoek aan de Hoogly Imambara, één van de beroemdste bedevaartsoorden van de Shiya in West-Bengalen. Er is vanaf 1841 twintig jaar gebouwd aan dit twee verdiepingen tellende bouwwerk.

Dag 6 Kalna

Deze morgen maakt u met een riksja een tocht door het stadscentrum van Kalna. Het eindpunt van deze rit is werkelijk spectaculair: het betoverende Rajbari complex, met de grootste hoeveelheid tempels in de regio. Binnen de muren van het complex vindt u een unieke mix van Bengaalse tempelarchitectuur. U bezoekt de Pratapeshwar-tempel, gebouwd in 1849 en rijk versierd met terracotta panelen vol afbeeldingen over Hindoeïstische helden, het mythische leven van Sri Chaitanya en het dagelijkse leven in deze streek. Daarnaast worden Durga en Ravana afgebeeld. Ook gaat u naar de oudste tempel, Lalaji Mandir, gebouwd in 1739, en de Krishnachandra-tempel, gebouwd tussen 1751 en 1755. Hierna steekt u de weg over naar de Nabakailas-tempels. De Bardhaman Maharaja uit 1809 is uiterst bijzonder met 108 Shiva-tempels met daken bestaande uit acht lagen. Deze bouwwerken zijn geconcentreerd in twee cirkels. 47 tempels met afwisselend witte en zwarte zuilen vormen de buitenste cirkel. In de binnenste cirkel staan 34 tempels met allemaal witte pilaren.

Dag 7 Matiari

Vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt, brengt u een bezoek aan een bazaar aan de oever. Op deze plek begon Mahatma Ghandi zijn geweldloze verzet tegen de Britse heerschappij in India. Matiari kenmerkt zich door ambachtslieden die op traditionele wijze van gerecycled koper de mooiste potten, vazen, standbeelden en nog veel meer fraaie voorwerpen maken in hun atelier. Na een onvergetelijke ontmoeting met deze creatieve mensen geniet u aan boord van uw hotelschip van een heerlijk ontbijt. De Ganges Voyager vaart verder stroomopwaarts, langs de slagvelden van Plassey, waar Robert Clive van de Britse Oost-Indische Compagnie Nawab Siraj-ud-daulah en zijn Franse bondgenoten versloeg en India aan het Britse rijk toevoegde. Dit rijk besloeg bijna twee eeuwen lang het overgrote deel van Azië.

Dag 8 Khushbagh – Baranagar – Murshidabad

Vanmorgen bezoekt u het charmante dorpje Khushbagh. Hier maakt u een vroege ochtendwandeling via de landbouwgronden van de plaatselijke boeren naar de moskee van de familie Nawab. Het godshuis is gebouwd door Nawab Ali-Wardi-Khan, de grootvader van Nawab Siraj-ud-daulah. Alle leden van de familie liggen hier begraven. Na een kort kijkje in de tuin keert u terug naar het schip voor het ontbijt. Later in de ochtend bezoekt u het dorp Baranagar, dat u een goed beeld geeft van het leven op het Indiase platteland. In Baranagar staan meerdere tempels die zijn gebouwd door koningin Rani Bhabani, de landvrouw van Natore in de 18e eeuw. Deze stenen tempels worden beschouwd als één van de beste voorbeelden van Bengaalse terracottakunst. U luncht op het schip terwijl er verder stroomafwaarts wordt gevaren. Geniet tijdens uw maaltijd van de boeiende, pittoreske plattelandsdorpen. De lokale bevolking begroet u vanaf de waterkant uiterst vriendelijk. Dan nadert u Murshidabad, het verborgen juweel aan de Ganges. De witte, koloniale architectuur geeft de historische stad een warme uitstraling. Eerst bezoekt u hier het Hazarduari Palace, gebouwd door de Britse architect McLeod Duncan in de tijd dat Nawab Nazim Humayun Jah heerste (1824-1838). U zult zich verbazen over de ruim duizend neppe en echte deuren in de immense gang.

Dag 9 Mayapur

Deze morgen kunt u heerlijk rustig ontwaken en ontspannen terwijl u geniet van de prachtige uitzichten en het lokale leven langs de rivier. Er wordt koers gezet richting Mayapur, een heilige locatie voor meerdere hindoe tradities. Zo werd de geboorte van Sri Chaitanya Mahaprabhu in 1486 gezien als een reïncarnatie van Lord Krishna. Mayapur is ook de thuisbasis van de ISKON (International Society for Krishna Consciousness), dat in 1966 werd opgericht als formele uitoefening van de Gaudiya Vaishnava traditie, die al sinds de 16e eeuw volgelingen heeft in India. Op het terrein van de ISKON staan rijk versierde, kleurrijke standbeelden van Krishna. U ervaart de echte cultuur en rituelen. De aanhangers van Krishna die het complex beheren vertellen u over de nieuwe tempel, die groter moet worden dan het Vaticaan. Meer dan de helft van de fondsen komt van de Amerikaan Alfred B. Ford, de achterkleinzoon van Henry Ford. In 2016, het jubileumjaar van de ISKON, is de voltooiing van de tempel gepland.

Dag 10 Chandannagar – Calcutta

Chandannagar, vroeger ook wel Chandernagore genoemd, is in 1673 gesticht als Franse handelspost aan de oever van de Ganges. Nawab Ibrahim Khan gaf hiertoe toestemming. In 1688 werd deze plaats permanent een Franse nederzetting. U wandelt langs de boulevard met goed onderhouden Frans-koloniale gebouwen en stopt bij de Sacred Heart Church en (als deze geopend is) de school. Hierna wandelt u verder naar de voormalige residentie van de Franse gouverneur. Nu is deze woning ingericht als museum vol voorwerpen uit het dagelijkse leven in die periode. Deze avond eindigt uw reis stroomafwaarts naar Calcutta. Geniet van een voortreffelijk afscheidsdiner.

Dag 11 Calcutta (ontscheping) – Amsterdam

Na het ontbijt aan boord neemt u afscheid van de bemanning en u ontscheept in Calcutta. U wordt naar de luchthaven gebracht. Vervolgens vliegt u met Emirates naar Amsterdam. Halverwege de avond komt u aan in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis langs de culturele schatten van India.

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.

Optioneel kunt u uw reis verlengen met het post-cruise arrangement 'Golden Triangle' van Calcutta naar Jaipur, Agra en Delhi. Arrangement 'Golden Triangle' op basis van indeling in een 2-pers. kamer. Prijs op aanvraag.

Vertrek

28 november 2018

Reissom

V.A. € 5298 p.p.

Inbegrepen

• 2-daags verblijf Calcutta met excursies

• 8-daagse cruise

• Transfers

• Retour Emirates Amsterdam - Calcutta

• Verzorging hotel o.b.v. logies/ontbijt

• Volpension aan boord

• Non-alcoholische drankjes op cruise

• Excursies

• Gidsen • Activiteiten/entertainment aan boord

• Havengelden

Niet inbegrepen

• Toeslagen andere type accommodaties. • Lunch dag 2, en lunch/diner dag 3 • Drankjes (m.u.v. de genoemde drankjes tijdens cruise) • Eventuele verhoogde brandstoftoeslag • Eventuele dollartoeslag • Vliegticket o.b.v. de ingekochte klasse, zoals dezebekend in augustus 2017. Onder voorbehoud vlucht-, brandstof- en bagagetoeslagen • Visumkosten • Vaccinaties • Verzekeringen, calamiteitenfonds €2,50 reserveringskosten • €18,- per factuur. • Fooien • Persoonlijke uitgaven

Reserveren

Info en boeken: friendshipcruises.nl/telegraafganges | tel: 088-1307300