Nieuws/Vrij

Hart & Ziel

Leve de hartenredder

Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Naast een keurige voordeur in het centrum van Sprang-Capelle hangt sinds kort een beschaafd grijs kastje. Achter de gevel op nummer 5 woont het echtpaar Corina en Sjaak Goedhart. Zij is van het ’sociaal bevlogen’ type, hij een doener.

Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Het kastje is een AED-unit. Er zit een draagbare hartdefibrillator in, voorzien van vier eenvoudige instructiesymbolen die vertellen hoe je snel een falend hart weer aan de gang krijgt. Het apparaat redt levens: nu al zes per dag in Nederland, tweeduizend per jaar. Steeds meer mensen hebben hun leven te danken aan een AED die ergens binnen vier tot zes minuten kan worden ingezet.

De ’automatische externe defibrillator’ aan de bakstenen muur van de familie Goedhart is het gezamenlijke eigendom van de bewoners in de wijk Vrijhoeve, gekocht na een inzamelingsactie in de buurt. Een voorbeeld voor Nederland, elke buurt zou zo’n AED moeten hebben.

Enige jaren geleden overwoog ik zelf een AED aan te schaffen. Voor mijn gezin. Bovendien was ik ernstig ziek geweest, waren er chemobehandelingen door mijn lichaam gespoeld en daarvan is bekend dat ze je hartspier geen goed doen. ’Dus misschien verstandig, zo’n defibrillator’, dachten we. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan. Het sprong niet zozeer af op de kosten, maar op het gedoe daaromheen. We moesten voor ons gevoel toch een EHBO-cursus volgen, die kennis actief bijhouden, het ding onderhouden – en technisch ben ik geen wonder. Bovendien had ik er toen als ex-kankerpatiënt gewoon de energie niet voor. Nu wel.

Ik bewonder doorzetters als Corina Goedhart. Ze vertroetelt haar AED. Op gezette tijden haalt ze een vochtig doekje langs het kastje, tegen herfststuifsel. Spinrag krijgt bij haar geen kans.

Ze is ’kei-happy’ met de aanwinst. „Wij hebben de Rolls-Royce onder de AED’s kunnen aanschaffen, hij is echt heel gaaf”, vertelt Corina die al 38 jaar als EHBO’er actief is. „Er kwam uiteindelijk genoeg geld binnen. We hebben zelfs nog wat over. Dat hebben we op de bank gezet, voor onderhoud en zo.”

Het was nodig dat er zo’n AED in de buurt kwam, ratelt ze. „In heel Sprang-Capelle hebben we er maar vier tot zes. Terwijl er in Kaatsheuvel, hier vlakbij, 32 buiten en 33 binnen hangen. Trouwens, in Brabant hangen landelijk de meeste AED’s, werd kortgeleden bekend. „Maar hier…?” klinkt het nu bijna bitter, „Een handjevol. Dat moest veranderen.”

Bovendien deden zich de afgelopen maanden twee hartincidenten in de wijk voor. Daarbij werden een vrouw van 39 jaar en een man van 65 door een hartstilstand getroffen. Het eerste slachtoffer overleefde.

Al met al was duidelijk dat ’Sprang’ aan een goed bereikbare hartenredder toe was. Het geld daartoe kwam langzaam binnen. In vijfjes en tientjes en enkele honderdjes. Veertig procent van de buurt deed mee. Nu komen er zelfs verzoeken binnen voor AED-cursussen, ook van bewoners die (nog) geen geld doneerden. Het bewijst dat de hartenredder bij iedereen leeft.

Mail r.steenhorst@telegraaf.nl

Twitter @ReneSteenhorst