Vrij/Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Relaxen op Mauritius

’We liepen toevallig tegen een aanbieding aan. De KLM vliegt sinds 1 november rechtstreeks op Mauritius, wat de reisduur van zo’n 17 uur met een uurtje of vier, vijf verkort. Dat trok ons over de streep. We hebben een drukke tijd achter de rug en willen er graag even tussenuit.

We gaan vooral relaxen, maar we hebben een boekje over Mauritius gekocht en op internet gekeken. We gaan wandelen, willen natuurparken bezoeken, een dagje op een catamaran varen en we gaan in elk geval snorkelen. We hebben nieuwe snorkelmaskers gekocht die je hele gezicht bedekken, dan heb je geen losse duikbril en snorkel meer nodig. Normaal huren we een auto als we op vakantie zijn, maar het eiland is niet zo groot en het openbaar vervoer schijnt goed te zijn. Je kunt ook een auto met chauffeur huren. We verblijven in een appartement waar we ook zelf wat te eten kunnen maken. We zijn niet van die toeristen die voor all-inclusive gaan.

We maken vaker verre reizen en onze grote favoriet is Zuid-Afrika. Daar zijn we al zo’n zeven keer geweest, meestal drie of vier weken zodat je een bepaalde streek goed kunt ontdekken. We hebben er vrijwel alles gezien wat er te zien valt.”

Wie: Jolanda Oosterwaal (53) en Marion Tusveld (55)

Naar: Mauritius

Accommodatie:

appartement

Tijd: 14 dagen

Reden: relaxvakantie

Training geven in Warschau

’Mijn werkgever is fabrikant van tel- en verpakkingsmachines overal ter wereld. Ik kom net terug van een servicebezoek aan een van die bedrijven in Warschau. Ik heb machines afgesteld en medewerkers trainingen gegeven zodat zij met de machines leren omgaan. Die trainingen geef ik in het Engels, maar er was een tolk bij.

Als ik in Polen ben, overnacht ik altijd in het Holiday Inn Hotel in Jozefow op zo’n tien kilometer van Warschau. Een prima hotel en vlakbij de klant, dus dat is fijn. Dit was al mijn 52e vlucht dit jaar. Ik moet heel veel vliegen voor mijn werk, maar ik ben het gewend. Ik ga zelfs vaker met het vliegtuig naar mijn werk dan met de fiets! Ik maak meestal korte tripjes, maar soms zit er ook een weekeinde tussen als ik in het buitenland ben. Dan heb ik tijd om iets te bezichtigen. Of ik vraag toestemming om een dag eerder te vertrekken. Het allerliefst ga ik naar Japan, zo’n beschaafd land. Moskou is ’s avonds onveilig en veel asociale mensen.

Ik heb dit keer in Polen alleen gewerkt. De eerste keer dat ik in Warschau kwam, was in 2008 en er is in de afgelopen jaren heel wat veranderd. Mooie snelwegen, moderner gebouwen, hotels en winkels. Leuk om die verschillen te zien.”

Wie: Rob Hoogkamer (52), Hillegom

Terug uit: Warschau, Polen

Accommodatie: hotel

Tijd: 3 dagen

Reden: werk