Nieuws/Vrij

Column

Kerstkaartvervuiling

Drukte

Drukte

Zolang ik me kan herinneren, hangt er in december een lint vol kerstkaarten in de huiskamer van mijn ouders. Jaar in, jaar uit probeer ik ze, tot ergernis van mijn moeder, zo te draaien dat ik de afzenders en hun kerstboodschap kan lezen. Want ik hou ervan dat mensen de moeite nemen iets dierbaars op een kaart te schrijven.

Drukte

Drukte

Maar mijn voorliefde voor de kerstkaart ten spijt, tegenwoordig zijn de kaarten die ik ontvang op één hand te tellen. Toen ik daar pas in gezelschap een beetje verongelijkt over begon te doen – ’Waarom worden er nog maar zo weinig echte, leuke ouderwetse kaarten verstuurd?’ – kreeg ik als logisch antwoord dat ik dit vooral aan mezelf heb te danken. Ik neem immers zelf de moeite niet meer om een papieren kerstkaart te versturen. Digitaal, dat wel. Maar eigenlijk is dat zoiets als droogzwemmen; het is het nét niet. Wat het wel is? Lekker makkelijk. Je hoeft geen adressen op te zoeken, postzegels te kopen en ze voor zes uur op de bus te doen.

Dit jaar ga ik de echte kerstkaart in ere herstellen. Toen ik van de week de laatste kerstkaarttrends googelde – ik lig er immers alweer wat jaartjes uit – viel mijn mond open van verbazing. Wat een onzin las ik. Ook best leuke dingen, hoor. Zo weet ik dat we het liefst een rode envelop gebruiken, dat in Drenthe de meeste kaarten worden verstuurd en dat het 22 december zwarte kerstkaart-ontvangstdag is.

Maar bovenal viel ik vol in een discussie over de CO2-uitstoot van de papieren kerstkaart. De e-card levert maar liefst 200 keer minder CO2-uitstoot op dan de papieren kerstkaart, zo had iemand doorberekend. Als reactie hierop ontstond een gesprek over de rekensom. Want was er rekening mee gehouden dat 100 mails extra de server niet veel uitmaakt en dat het vooral veel energie kost om data te onderhouden en om downloadacties en zoekopdrachten uit te voeren? Hoe zit het anderzijds met de berekening van de CO2-uitstoot van de papieren kerstkaart? Is er wel gekeken naar de productie van de kaart zelf en die van de postzegel?

Zo. Besluit ik na jaren van sociaal wangedrag het roer om te gooien, wordt mijn favoriete papieren kerstkaart met milieuvervuiling in verband gebracht. Sterker nog: die hele kerstkaart wordt in diskrediet gebracht.

Toch laat ik me niet weerhouden, desnoods pak ik de fiets en gooi de kaarten zelf in de bus. Zonder al te veel te ademen, uiteraard: milieuvriendelijke kerstkaarten boven alles.