1455702
Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Naar zus in Frankrijk

Cristo: ,,Mijn zus woont net over de grens bij Zwitserland, in Ferney-Voltaire in Frankrijk. We vliegen naar Genève en van daaruit gaan we naar haar toe. Ze is getrouwd met een Fransman en heeft twee kinderen. Haar oudste is net twee jaar geworden. We overnachten bij mijn zus.

We vliegen zo’n twee keer per jaar die kant op voor een lang weekeinde en in de zomervakantie gaan we er met de auto heen.

Tegenwoordig is vliegen best betaalbaar. We zitten vast aan de schoolvakanties, maar als je een beetje op tijd boekt, is het interessant. Als we in de zomer gaan, doen en zien we veel daar in de buurt. We hebben dan toch de auto mee.”

Nu gaat dat niet, maar we gaan vast even het dorp in, bijvoorbeeld naar de markt. Of wandelen in de bergen, even kijken of er sneeuw ligt. We zijn ook weleens in januari geweest, toen lag er heel veel sneeuw. We hebben toen zelfs geskied en gesleed!

De omgeving is in alle jaargetijden een aanrader. Lausanne is mooi, Genève heel leuk en rond het Meer van Genève heb je veel mogelijkheden. In de zomer kun je er heerlijk rustig picknicken in de parken. En zwemmen. Je verwacht het niet, maar het is bijna subtropisch: het water is er zo blauw!”

Wie: Miranda (46), Cristo (44), Ines (11), Isabel (8)

Naar: Genève, Zwitserland

Accommodatie: bij familie thuis

Tijd: 3 dagen

Reden: familiebezoek.

Verjaarsvisite uit hoge noorden

’Ik woon al twintig jaar in Noorwegen, Marc tien jaar. Ooit ben ik vertrokken omdat ik wat anders wilde. Ik was au pair in Amerika geweest en toen ik terugkwam, had ik zin in iets nieuws. Ik werd au pair in Noorwegen en daar ben ik blijven hangen.

De natuur is daar zo mooi, er is veel ruimte, weinig drukte en je kunt daar veel meer jezelf zijn, vind ik. Mensen bemoeien zich niet zo snel met elkaar. Soms vind ik dat jammer, hoor, want je mist wel een gezellig praatje met elkaar.

Ik heb twintig jaar in Oslo gewoond en daar is zoveel te zien en te doen. Als je er bent, moet je gewoon snel naar de toeristeninformatie gaan en om tips vragen. Wij wonen nu in Drammen waar de spiraaltunnel in een berg omhoog gaat. Heel speciaal. Bovenop de berg kun je wandelen. Maar als je echt iets moois wilt zien in Noorwegen, moet je naar Sogndals fjorden. Prachtig!

We zijn even in Nederland voor familiebezoek. Een halfjaar geleden hebben we twee pleegkinderen gekregen die voor de tweede keer met ons meegaan naar ons geboorteland. In de zomervakantie waren ze hier voor het eerst. Nu vieren we de 75e verjaardag van mijn vader.

Maar we kunnen slechts kort blijven, want de kinderen moeten maandag gewoon weer naar school. Begin volgend jaar zijn we er weer, want dan wordt mijn moeder tachtig.”

Wie: Saskia (47) en Marc (45)

Terug uit: Noorwegen

Accommodatie: hotel

Tijd: 3 dagen

Reden: familiebezoek.