1461228
Varen

Blog Volvo Ocean Race

Brouwer: 'Een knallend hoofd'

Carolijn Brouwer spoelde mee met een plotselinge golf.

Carolijn Brouwer spoelde mee met een plotselinge golf.

Carolijn Brouwer (44) is een vaste kracht in het Frans-Chinese DongFeng Raceteam. Speciaal voor De Telegraaf/Telesport maakt de drievoudig Olympische zeilster een tweewekelijkse column over haar deelname aan de Volvo Ocean Race. Momenteel vaart zij vooraan in de loodzware derde etappe. Rond Kerstmis hoopt Carolijn met haar team in Melbourne aan te komen.

Carolijn Brouwer spoelde mee met een plotselinge golf.

Carolijn Brouwer spoelde mee met een plotselinge golf.

Hier gaat gelukkig alles goed, ik ben alleen best wel moe. We hebben een aantal zware nachten achter de rug doordat we een paar nachten achter elkaar constant moesten manoeuvreren. We hadden vrij veel wolken. Overdag zie je de wolken en kun je erop inspelen, dat kan ’s nachts niet. Met wolken is het oppassen. Als je in 25 knopen wind vaart, (5 Beaufort) komt er soms 20 minuten lang 55 knopen wind uit een wolk. Als je alle zeilen hebt staan, krijg je dan best wel wat op je bord.

Overdag reef je bijtijds het grootzeil, s ‘nachts word je soms verrast en is het alle hens aan dek. In de vorige nacht hebben we wel 20-30 keer gegijpt. We varen langs de zuidelijke ijslimiet (de lijn die de race-organisatie als uiterste grens heeft aangegeven omdat onder die lijn de kans op ijsbergen groot is). In principe zit in het verste zuiden het meeste winddruk. Maar je moet ook zorgen dat je niet over die lijn heen komt, dan moet je daar vandaan gijpen.

Vannacht hadden we weer manoeuvres in 30 knopen wind, dan ben je wel even zoet. We hebben allemaal te weinig slaap. Maar het is nog maar vier dagen tot Melbourne en wie weet zijn we er nog op tijd voor de Kerst. We varen nu op een schema dat we in de Kerstnacht aankomen.

Aan boord zijn er eigenlijk geen grote problemen, alles is nog heel, de mensen zijn gezond. Alleen spoelde ik vannacht mee met een plotselinge golf en belandde met mijn hoofd tegen het frame rond het stuurwiel. Dan heb je een bult en een half uur een knallend hoofd. Maar dat zijn kleine dingen. We lijden vooral onder weinig slaap, doordat we zo hard mogelijk willen gaan. Maar het moet wel veilig gebeuren. We dragen zwemvesten, zijn goed aangelijnd, want we zitten midden op de oceaan. Als je moe bent maak je meer fouten, sta je slecht op je benen. En dan krijg je ineens, met duizenden kilometers alleen water om je heen, een bakboord-stuurboord situatie met Mapfre. Zij moesten echt van koers veranderen om pal achter ons langs te gaan. Dat maakt deze race uniek, dat de twee rode boten zo’n spannende strijd op kop uitvechten.

Prioriteit is nu om alles vooral heel te houden, want deze etappe levert dubbele punten op. Als iets stuk gaat, waardoor je langzamer moet varen kun je beter iets minder pushen om alles heel te houden. Sinds de start hadden we voortdurend super heftige omstandigheden. Nu is het gelukkig mooi zonnig en hebben 15 knopen wind. Denk niet dat we nu de witte wijn aan dek halen. Het gaat nog steeds heel hard. We kunnen op dit moment Mapfre niet zien, maar ze zijn niet ver. Twee dagen geleden lagen we nek aan nek en vannacht hebben ze net iets handiger gegijpt dan wij. Ze zitten iets zuidelijker en hebben iets meer druk. Het wordt op het laatste stuk naar Melbourne een spannende strijd, zeker omdat je nooit weet wat voor wind er in de Port Philip-baai staat. We blijven zeker in de buurt van Mapfre en we blijven de komende dagen rond de ijslimiet varen. Er zijn geen andere opties. We zullen elkaar aan kop van de race waarschijnlijk blijven zien en alles komt nu aan op de bootsnelheid.

Nu wil ik eigenlijk meteen mijn kooi in, mijn pak uit en lekker slapen. Het is vrij koud hier, we dragen allemaal handschoenen, alles is nat en koud. Benedendeks hebben we veel last van condensatie en is alles vochtig. Gelukkig hebben we waterdichte slaapzakken, de buitenkant voelt nat maar de binnenkant is lekker droog. Daar verlang ik nu echt naar. Fijne Kerst!