Nieuws/Vrij

Recept van de dag

We maken de blikjes op

Ook geen zin om te koken? Een aantal jaar geleden maakte ik in deze week een verhaal over blikjes-eten. Gewoon alle blikjes die je het hele jaar hebt verzameld, gebruiken en dan nieuwe ‘verse’ blikjes inslaan voor het komende jaar.

Ieder jaar krijg ik de vraag of ik die recepten nog eens wil plaatsen. In Spanje kocht ik een enorme verscheidenheid aan blikjes met kokkels en mossels, ja, heel stout, ook een blikje tonijn, en sardientjes in alle maten. Maar nu staan ze alweer enige tijd in de kast. Stiekem ben ik de weken voor kerst ook begonnen mee te doen met mevrouw Wilbrink die inmiddels potlooddun is. Dat gaat bij mij nog een jaartje duren, vrees ik, maar ik doe een gooi. Zelfs de kerstschade is te overzien.

Wat gaan we nou eten, Wilbrink? Nou wat dacht je van aardappelpreisoep.

Snij de prei in stukjes, leg een deel weg voor garnering. Smoor in de boter. Blokjes aardappel erbij. Dan kippenbouillon en laat koken tot de aardappels gaar zijn. Staafmixer erin. De overige prei even blancheren, en de paprika uit het glas in reepjes snijden. Voeg toe en maak de soep af met de prei, de paprika, de zalm uit blik, wat zout en peper en misschien een beetje crème fraîche.

Nodig voor 4 personen:

•5 preien, alleen het wit, in ringen

•3 flinke aardappels, geschild in blokjes

•30 gr boter

•8 dl kippenbouillon, aanvullen met water tot een liter

•1 blikje rode zalmfilet (let op de labels)

•2 paprika’s uit glas in reepjes

•zout en peper