1480120
Reizen

Reizen

Per trein door imponerend Zwitserland

Zwitserland saai? Reis er eens een weekje per trein doorheen en je praat wel anders. Het enige echte Märklin-gevoel vind je in het rijk van de Milka-koe.

Dit verhaal zou kunnen worden verteld in één zin: treinen rijden door de onwerkelijke schoonheid van het Zwitserse berglandschap. Daarmee zou toch ernstig tekort worden gedaan aan het avontuur van de stukjesschrijver, verdwaald tussen de rails van Zwitserland, voor zijn gevoel verkleind tot poppetje in het Märklin-miniatuurtreintjesdecor. De man die bij hoge uitzondering en als het echt niet anders kan, voor vervoer over het spoor kiest en meestal wordt ondergedompeld in polderlands chagrijn vanwege overvolle treinen en ’sorry, blaadjes op de rails’.

Hoogste tijd voor therapie in een land waar ze kennelijk kunnen bewijzen dat openbaar vervoer wel degelijk leuk is. Een hopje door de lucht later wacht onder de grond van de Züricher luchthaven de eerste Zwitserse trein die via Bern naar Interlaken rijdt. Geruisloos zoeft het gevaarte door het groene landschap, de stoelen zijn ruim en comfortabel. Bovendien ligt hotel Carlton-Europe schuin tegenover het station.

Zo word je niet echt moe van reizen en dat is maar goed ook, want Interlaken vreet energie van een argeloze waarnemer die langzaam wegzakt in verbijstering. Niet vanwege de hectiek van het aangename stadje, maar door de cultuurschok die wordt veroorzaakt door het leger Aziaten, van Chinezen tot Indiërs en Arabieren, dat voor een toeristeninvasie zorgt waarvan ze in Giethoorn en Venetië steil achterover zouden slaan.

Het levert fascinerende taferelen op. Van Tawainezen die massaal uit de lucht komen vallen als duopassagiers van professionele paragliders. Van Japanners, massaal foto’s makend van plastic koeien die voor elke drogisterij zijn te vinden.

Lees het hele verhaal in VRIJ magazine of via deze link (premium).