1480947
Vrij

Cocktails

Proost op het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar inluiden met een lekkere alcoholische versnapering? Wat dacht je van deze feestelijke, speciaal voor ons gemaakte cocktail? Twéé zelfs, voor hem en voor haar. Proost!

Richard Zijlstra van Triple C Beverage Solutions is, behalve ondernemer, vicevoorzitter van de Nederlandse Bartenders Club, de NBC. Tien jaar geleden nog een bijeenkomst van wat oudere mannen in smoking, maar nu een bonte verzameling van baarden in leren schorten en leuke dames als Tess Posthumus en grote prijswinnaars als Sharai Rodrigues (nationaal kampioene in 2017 en zilver op het laatste wereldkampioenschap van de International Bartenders Association).

„De bartenders hebben de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg getimmerd”, zegt Richard Zijlstra. „Van duistere hotelbars tot stralend middelpunt van de sterrenhotels. Steeds meer zelfstandige cocktailbars en vergeet niet: de samenwerking tussen keuken en bartender wordt steeds belangrijker. Steeds meer chefs begrijpen dat onze kennis voor een compleet diner noodzakelijk is.”

„Cocktailkaarten worden nu in samenwerking met de keuken ontwikkeld zodat er passende gerechtjes bij kunnen worden geserveerd. Steeds vaker zie je ook uitwisselingsprogramma’s, haha, die heten bar-take-overs of guest bartendershifts waar onze mensen bij anderen gaan kijken en elkaar kunnen inspireren.”

„Nederland is qua drankproducenten veel belangrijker in de cocktailwereld dan je denkt. Hier gaat het vuur nog echt onder de ketel. Hier worden echte likeuren van echte ingrediënten gemaakt. Een enorm voordeel. Natuurlijk stoken ze in de hele wereld smaakjes, maar zelden is dat meer dan alcohol met een smaakje. Hier worden kosten noch moeite gespaard om de juiste kruiden, specerijen, noten, zaden en fruitsoorten te krijgen, de juiste ingrediënten te stoken. De Kuyper bijvoorbeeld – maar er zijn er meer – zijn belangrijke spelers op deze markt.”

„Ik deel je liefde voor de jenever, of genever. Er zijn tekenen dat genever meer in de belangstelling komt. Alweer heeft dat te maken met de oorsprong van het product, de bartenders over de hele wereld zoeken naar bronnen, naar geschiedenis, naar de oude verhalen. Want een goeie cocktail moet lekker zijn en een goed verhaal vertellen. De Britten hebben geprobeerd genever na te maken en dat werd gin dat de strijd om de internationale aandacht heeft gewonnen.”

„Maar een bedrijf als Ketel 1 is mooi heel groot met wodka in de VS. Rutte draait in heel wat grote bars goed mee, ze liften mee met het succes van De Kuyper, maar dat kan alleen als je kwaliteit brengt. Dat wordt steeds meer herkend. Nederland is nog steeds een belangrijke partij in gedistilleerd en de handel van specerijen. Dat zie je bijvoorbeeld bij een bedrijf als Catz, eigenlijk twee bedrijven, Eén broer bleef rond 1850 in de specerijenhandel en de ander ging in de drank. Het lag heel dicht bij elkaar.”

„In de toekomst zet de gin-tonic door, maar de Randstad is alweer toe aan de G&T 2.0, men wil premium. De nieuwe fles tonic is alweer aan vernieuwing toe. Want wat drie jaar geleden nieuw was, zoals Fever Tree, ligt nu al in de supermarkt. Maar er is nog werk te doen, ik spreek drankhandelaren in het oosten des lands die twee merken gin wel genoeg fratsen vinden.”

„We wachten al een paar jaar op de doorbraak van vermout en dat gaat ook echt gebeuren. Het klinkt misschien raar voor een bartender, maar alcohol is aan verandering toe. Mensen gaan op zoek naar smaakvolle drankjes met historie. En met weinig alcohol. De mannen die vroeger met whisky aan de bar stonden, hebben door dat het ’s morgens zwaarder wakker worden is dan als je een mooie smaakvolle longdrink met minder alcoholpercentage hebt gehad.”

„Voor de jaarwisseling heb ik twee cocktails of longdrinks bedacht”, zegt Richard Zijlstra enthousiast. „Lekker een beetje tegendraads. Helemaal passend in mijn voorspelling voor het komend jaar. Machtig mooie producten die je zeker in goede drankwinkels kunt kopen en anders hebben ze vast iets wat erop lijkt.”

„Voor de man die toch altijd weer eigenwijs naar huis wil rijden: Belsazar vermout rosé en tonic met stukjes grapefruit erin. Een bite, stoer, bitterzoete smaken. Helemaal weg van het beeld van oma die vermout dronk. Voor de vrouw ben ik nog stoerder gegaan. Vrouwen lusten geen bier? Natuurlijk wel. Biercocktails zijn geweldig. Gin erbij, we maken een kopstoot met karakter.”

„Gin, limoen en passievruchtsiroop, allemaal vrij gemakkelijk te koop, heel veel ijs erbij en opvullen met Barlywine van brouwerij de Prael. Baerlywine is geen wijn maar bier, om misverstanden te voorkomen. Dit is de ultieme kopstoot. Nog zo’n mooie verrassing komend jaar, want ook de kopstoot komt terug, maar heel anders dan die oude mannetjes die een borrel bij hun bier namen.”

Daar kijken we naar uit!

Genderneutraal doen we dus niet aan. Hoewel het natuurlijk iedereen vrijstaat het drankje van zijn/haar keuze te pakken. Proost en een mooie jaarwisseling!

Recepten

Voor de mannen: Vermout rosé tonic

30 ml Belsazar vermout rosé

100 ml The London Essence tonicwater

Rocksglas vol ijs

Garneren met grapefruit

Voor de dames: Almost Dutch

30 ml Catz Dry Gin

10 ml verse limoensap

10 ml Monin passievruchtsiroop

Shake

Longdrinkglas vol ijsblokjes

Opvullen met Barleywine van brouwerij De Prael

Garneren met passiefruit en munt.