Nieuws/Vrij

Recept

Zo maak je de lekkerste oliebollen

Hollandse Hoogte / Anke Teunissen

De culinaire fotopagina in VRIJ van dit weekend staat geheel in het teken van #oliebollen. Zin om zelf aan de slag te gaan? Probeer dit recept van Felix Wilbrink eens!

Hollandse Hoogte / Anke Teunissen

Voor het bakken van de lekkerste oliebollen gelden er drie belangrijke geheimen. Allereerst het juiste gist. Gebruik geen bier en geen zakjes gedroogde gist. Nee, ga naar de bakker en koop daar bakkersgist; 25 gram voor 20 bollen. Of dat raar is? Nee hoor. Geen bakker die u erop aankijkt. Integendeel, bakkers zijn blij met mensen die interesse in bakken hebben.

Geheim nummer twee heeft te maken met het weken van krenten en/of rozijnen. Dat kan natuurlijk gewoon in water, maar in thee is het nog veel lekkerder. Zet een goeie sterke zwarte thee en overgiet daarmee de krenten of rozijnen. Doe dat minstens 8 uur voor je ze in het beslag roert en laat ze vervolgens minimaal twee uur goed uitlekken zodat het huidje weer lekker stevig wordt. Op tijd beginnen dus!

Het laatste geheim gaat over het bakken; dat doe je namelijk het beste in kokosolie. Deze is zeer hittestabiel. Het heeft een hoger rookpunt dan vrijwel alle andere oliën. Het is minder gevoelig voor ranzig worden en er ontstaan minder schadelijke polymeren en vrije radicalen dan in andere vetten. We hebben het geprobeerd en het de oliebollenlijker er ook echt knapperiger knapperiger door. Bang voor een kokossmaak?

Niet nodig. Ontgeurde kokosolie smaakt beslist niet naar kokos.

Het beslag

Ingrediënten:

1 biologische citroen

1 zure appel

75 gr rozijnen

75 gr krenten

½ l melk

25 gr verse gist van de bakker

1 theel suiker

500 gr bloem

1 theel zout

1 theel kaneel

olie voor het frituren,

liefst kokosolie

Rasp de citroen, pers deze uit. Snij geschilde appel in piepkleine blokjes. Besprenkel de appel met het citroensap. Verwarm de melk. Handwarm is genoeg. Verkruimel de gist, doe er de suiker bij en meng er 1 dl handwarme melk bij. Meng de bloem met het zout, maak een kuiltje in het midden, giet daar de gistoplossing in en doe de rest van de melk en het kaneel bij. Meng tot een glad beslag. Laat één uur rijzen op een warme plaats.

Frituren

Verwarm de (kokos)olie tot 190 °C. Maak met een natte ijsschep of ruime lepel bolletjes ter grootte van een bolletje ijs. Nooit meer dan vier bolletjes tegelijk in de frituur. Laat uitlekken en bestrooi met poedersuiker. Geef eerst de buren een oliebol. Dan mag je vast nog wel een tijdje doorgaan.