Nieuws/Vrij

Recept van de dag

We beginnen met zuurkool

Gelukkig nieuwjaar. Goede voornemens? Ik ga nog een tijdje verder met jullie lekker te maken voor bier. Er zijn mensen die denken dat ik daar heftig voor word betaald, helaas, dat is niet het geval.

Kijk, in de afgelopen 30 jaar zijn jullie overdonderd door wijnschrijvers. Daardoor is er nog een grote ongelijkheid. En naar mijn mening drink je wijn des avonds met een stukje kaas en bier bij het eten. En verder, vaker recepten voor twee personen, dat kwam goed bij jullie aan afgelopen jaar. Beetje minder weelderig? Moeilijk hoor, maar ik probeer het. Bijna 30% van de recepten zijn al vegetarisch maar niet te verkrampt, hoor. En bij mij geen industriele eiwitbrij die als vegankip moet worden gesleten.

En nu even de zuurkool uitknijpen. Je doet de spekjes in de hoge koekenpan. Met een uitje en een beetje kummel. Even aanzetten. Dan de zuurkool erbij. Uitspreiden in de pan, appelsap erbij tot het bijna onderstaat een minuut of tien laten koken. Het sap dik in, af een toe even roeren. Aardappeltjes koken, kappertjes door de crème fraîche roeren. Rookworst in warm water laten wellen.

Serveer de zuurkool met een aardappel ernaast, opensnijden, schep crème fraîche erin, worst erbij. En in het glas kolkt een Grimbergen dubbel. Als dat geen goed jaar wordt?

Nodig voor twee personen:

•300 gr zuurkool

•30 gr spekjes

•1 uitje gesnipperd

•½ theel kummel

•2 dl appelsap

•400 gr aardappels

•1 dl crème fraîche

•1 theel kappertjes

•½ rookworst