Vrij/Reizen

Hotel van de week

Glamour in onze hoofdstad

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week. Dit keer: W Hotel in Amsterdam

In 1998 was ik bij de opening van het allereerste W hotel in New York. Toen zo hip en revolutionair dat de hele wereldpers erop afkwam om erover te schrijven. Nu, zo’n twintig jaar later, mag ik een nachtje slapen in de Amsterdamse vestiging.

Wat knap dat W nog steeds voor glamour en stijl staat, denk ik wanneer ik in de W Lounge aan een cocktail nip. De architectuur, de stijlvolle wereldburgers, de uitstraling en het panoramische uitzicht over de stad zorgen ervoor dat ik mijn ogen uitkijk.

Ondanks de internationale allure word ik er voortdurend aan herinnerd dat ik in mijn eigen stad ben. Zo kun je op het rooftopterras, met verwarmd buitenzwembad, het naastgelegen Koninklijk Paleis op de Dam bijna aanraken.

Doordat het hotel is gevestigd in zowel het voormalige hoofdkantoor van Kasbank uit 1906 als in de oude telefooncentrale van de PTT aan de overkant van de straat ademt alles historie.

Zo is de hotelspa gevestigd achter de 400 kilo wegende originele kluisdeuren en is de kamer zo ingedeeld dat je vanaf je bed uitzicht over de oude Amsterdamse pandjes hebt. Ook vind je hier subtiele verwijzingen naar Nederland zoals een kunstwerk van Máxima en Willem-Alexander en een geborduurde sprei vol Hollands glorie.

Omdat we op vrijdag overnachten, vallen we met onze neus in de boter: we kunnen uit onder één dak. Want zoals het in steden als Londen en New York al jaren gebruikelijk is om in hotels uit te gaan, zo heeft Amsterdam door de komst van onder meer dit hotel deze trend eveneens omarmd. Dus dineren we na de borrel aan de open haard van het naastgelegen steakrestaurant Mr Porter.

Om daarna door te gaan in de W Lounge waar inmiddels de dj in actie is, de gasten er adembenemend uitzien en de cocktails weer lonken. Het is lang geleden dat we dansend de nacht ingaan om daarna zó ons heerlijke bed in te rollen.

Wat een luxe is dat!

In ’t kort

Interieur

Alleen al voor het strakke interieur is dit hotel een bezoek waard.

Ligging

Naast Paleis op de Dam, hartje stad.

Service

Top. Wij zijn blij met de tip om in het andere gebouw galerie X Bank te bezoeken waar werk van Nederlandse kunstenaars hangt.

Praktisch

wamsterdam.nl