Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Crêpes met preivulling

Vrienden, koop nooit voorgesneden prei. Dat is zonde van je geld maar ook zonde van de enorme hoeveelheid smaakverlies. Gewoon, prei snijden, altijd met een echt scherp mes en wassen en dan in een handdoek uitslaan. Vijf minuten beweging, is goed voor je.

Maar eerst klop je eieren los, doe je bloem erbij, wat zout en de melk. Kloppen en half uurtje laten staan. Je mag ook half tarwebloem en half boekweitmeel doen. Krijg je zijdezachte mooie crêpes van.

Klaar met de prei? Mooi, dan nu in de boter aanzetten, tijm erbij, laat even zweten, dan doe je bouillon erbij en laat je prei in zo’n 10 minuten gaar worden. Bijna klaar… bak acht prachtige goudgele vliesdunne crêpes. Pan hoog onder de prei, wat room erbij, verkruimel de kaas, doe erbij, breng op smaak met nog wat nootmuskaat, zout en peper en schep dan steeds wat van de prei op de crêpes. Oprollen en genieten. Wie lust er nou géén prei?

En we drinken er natuurlijk een mooi bier bij. Nog vakantie? Een Willibrord van De Leckere. Prachtige nasmaak die heel goed bij de blauwschimmel past. En met 5.5% alcohol niet te gek.

En ik ben op trektocht door Duitsland, familiebezoeken. Dus help me de komende weken door. Wat zullen we doen? Je lekkerste winterrecept? Stuur naar f.wilbrink@telegraaf.nl

Nodig:

•2 eieren

•150 gr tarwebloem

•2 dl melk

•600 gr prei, dun gesneden, gewassen en gedroogd

•1 theel tijm

•1 eetl boter

•125 gr blauwschimmelkaas

•½ dl slagroom

•Snufje nootmuskaat

•Zout en peper