Nieuws/Vrij

Column

Kerstbubbel

Hygge bij de open haard

Hygge bij de open haard

Ik verkeer al dagen in mijn kerstvakantiebubbel. De open haard draait overuren, Netflix brengt zijn geld meer dan op, kaarsen zijn niet aan te slepen en de wijsheid dat ieder pondje door het mondje gaat, zal me een rotzorg zijn.

Hygge bij de open haard

Hygge bij de open haard

Dit leven kan me niet lang genoeg duren. Hiermee blijk ik een trend te volgen die voorlopig nog doorzet. Trendwatchers die in deze periode keihard aan het werk zijn om te vertellen wat voor jaar 2017 was en wat 2018 ons gaat brengen, hebben het nog steeds over het Deense fenomeen hygge.

Deze levenswijze staat voor zoveel mogelijk gezellige momenten, geborgenheid en samenzijn met dierbaren. Hygge was de hit van 2017: er kwamen documentaires en speciale hygge-winkels, Amerikaanse talkshows praatten nergens anders over en de zelfhulpboeken gingen wereldwijd als warme broodjes over de toonbank.

Dat we in 2018 onverminderd doorhyggen, komt vooral omdat we ons willen onttrekken aan de grote boze buitenwereld. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas, zo valt in dit nummer te lezen, zullen we hier nog veel verder in gaan. We trekken ons niet alleen terug bij de open haard, maar creëren ook nieuwe leefomgevingen met gelijkgestemden. Een beetje zoals de hoofdrolspelers deden in tv-series als Friends of Melrose Place. Bakas heeft het over zelfgekozen apartheid.

We trekken naar onze families toe of, omdat we familie niet voor het uitkiezen hebben, creëren een nieuwe familie met vrienden en bekenden die we dan vramilie noemen. De trendwatcher komt met allerlei voorbeelden die interessant zijn, maar voor de meesten te ver van het bed klinken. En toch: uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlanders zich fijn voelen in hun Vinex-wijk, dat we meer dan ooit opa en oma meevragen op vakantie, kantoortuinen verruilen voor werken aan de gezellige keukentafel, onze hang naar vroeger groot is (zelfs de zitkuil is bezig aan zijn een comeback) en dat we klaar zijn met de wissel die de telefoon op ons privéleven trekt.

We willen uitloggen, niet meer de drang voelen ook onze mail te beantwoorden als we in een restaurant of in de speeltuin zijn. Telefoneren mag dan uit zijn verklaard, we voelen allemaal de sociale armoede wanneer we iemand feliciteren door een WhatsApp te sturen met afbeeldingen van een paar ballonnen en een fles champagne.

Een fles champagne leegdrinken, dat is waar het over gaat. Samen met je familie of desnoods je vramilie. Gelukkig zijn er veel meer redenen te bedenken om er een open te trekken dan alleen met oud en nieuw. Proost!