Vrij/Varen

Het leven aan boord van de Unicef CV24

Sydney-Hobart voor amateurs

Begin december ging ik in Fremantle (West Australië) als bemanningslid aan boord van een van de 12 zeiljachten die deelnemen aan de Clipper Round the World Yacht Race. Het eerste deel van mijn etappe gaat van Fremantle naar Sydney, daarna varen we de Sydney -Hobart Race (naar Tasmanië) en tenslotte zeilen we van Sydney naar Whitsundays in het noordoosten van Australië.

In mijn blogs schrijf ik over dit geweldige avontuur. Dit keer gaat het over mijn motivatie om mee te zeilen en deelname aan de Sydney-Hobart race.

Motivatie

Een van de belangrijkste redenen dat ik mee doe aan de Clipper Round the World Yacht Race is het unieke sociale aspect. Je bent onderdeel van een bemanning waarin niet alleen heel veel nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, maar er ook een enorme variëteit in leeftijd en afkomst is. Zo zitten er aan boord directeuren van grote bedrijven, piloten, elektriciens, advocaten, artsen en loodgieters, maar er zijn ook kersverse schoolverlaters die dit avontuur aangaan. Wat mij zo fascineert is dat je op de boot allemaal gelijk bent en allemaal voor het zelfde doel gaat. Echt heel bijzonder. Ik voel me zeer bevoorrecht en probeer alles wat maar mogelijk is uit deze race te halen. Het doel is natuurlijk om tijdens de race podiumplaatsen te halen, maar ook om ervaring op te doen om nooit te vergeten.

De start van Sydney Hobart voor de Clipper boten

De start van Sydney Hobart voor de Clipper boten

Clipper Round the World Yacht Race

Rolex Sydney-Hobart Race

De ‘all Australian’ leg die ik meevaar heeft een geweldige bonus: de Rolex Sydney-Hobart Race. Aan deze jaarlijkse race nemen zeiljachten in allerlei categorieën deel. De spectaculaire race gaat ocer 628 zeemijl en dat betekent voor ons ongeveer 3 tot 4 dagen zeilen. Voor de eerste anderhalve dag zag het weerbericht er goed uit; we startten met een lichte wind en konden de eerste 24 uur met de spinnaker op varen. Alle Clipper jachten bleven heel dicht bij elkaar en het was moeilijk te voorspellen wie er met de winst vandoor zou gaan. Na de tweede nacht werd het zeilen lastiger en werd de lichtste spinnaker (de zogenaamde windseeker) gehesen. Maar ook die hielp niet om vooruit te komen, dus zetten we toch maar weer de Yankee op. Op de derde avond stak er een flinke wind op. We voeren zo'n 12 knopen gemiddeld met uitschieters naar 15 knopen. De golven vlogen over het dek en de boot maakte behoorlijke klappers, heerlijk! Jammer genoeg ging de wind na zo’n twee uur weer liggen en moesten wij alle zeilen bijzetten:) om nog een beetje vooruit te komen. Dat lukte niet altijd; af en toe gingen we door ze stroming zelfs achteruit. Bij het ochtendgloren zagen we overal om ons heen zeilen. Aan de horizon verschenen ook een paar zeilen van andere Clipper deelnemers. Net toen we besloten zeilen te wisselen, kwam er een enorme windvlaag waardoor onze windseeker in tweeën scheurde. Met de yankee op ging het daarna snel en na 3 dagen 3 uur en 33 minuten kwamen wij met de Unicef als 6de over de finishlijn.

Ondanks dat zij als 2e waren gefinisht werd de boot van Hotel Planner de uiteindelijke winnaar. Omdat ze op de eerste dag hadden geassisteerd bij een ‘man over boord actie’ kregen zij 2 uur tijd terug en wonnen bovendien de trofee voor de meest verdienstelijke prestatie tijdens de race. De Rolex Sydney-Hobart Race was weer een hele speciale ervaring. Nu kijk ik alweer uit naar de volgende race: Sydney – Whitsundays. We’ll keep in touch!

Groeten Immie