Vrij/Reizen

Reizen

Detoxen op Bali

Door Frank van der Vleuten

Het is niet alleen de warmte die opvalt als je het vliegtuig uitstapt, maar vooral ook de geur. Een mengeling van bloemen, wierook en witte rijst. De onmiskenbare geur van Bali, de parel van Indonesië. We ontdekten waarom het eiland zo populair is bij wellnessliefhebbers én gingen detoxen. Dat laatste hadden we misschien beter niet kunnen doen…

’Hard’ hoor ik mezelf zeggen wanneer Madé, de masseuse van Carla Spa, vraagt of ik mijn voetmassage hard of zacht wil. Bij de eerste kneep heb ik al spijt. Want hard is het, af en toe zelfs behoorlijk pijnlijk, maar ik wil me niet laten kennen. Vakkundig kneedt ze m’n voetzool en het duurt niet lang voordat de pijn plaatsmaakt voor een heerlijk ontspannen gevoel.

Ik ben op Bali voor een wellness/detoxvakantie. Een paar dagen zonder eten en alcohol. In plaats daarvan veel groentesapjes, thee en kokoswater. Die sapjes hebben één ding gemeen: ze zijn vies! Gelukkig bestaat de reinigingsweek ook uit vele massages, dus dat maakt veel goed.

Ik wil eten!

Alhoewel... Tijdens mijn eerste bezoek aan Ubud, het leuke stadje met vele eetkraampjes, restaurants en bars, wordt het me al bijna te veel. Waar ben ik aan begonnen? Zoveel lekkers hier, ik wil eten!

„Dat mensen juist naar Ubud voor massages, een yogaweek, meditatieretraite of ontgiftingskuur komen, heeft met het verleden te maken”, zegt Tri Suda Pala, de reiki-specialist bij wie ik een behandeling heb geboekt. „Ubud komt van het woord ’Ubad’ dat medicijn betekent. Van oudsher groeien hier in de jungle veel kruiden en geneeskrachtige planten. Ook allerlei bijzondere krachten die je wel voelt maar niet zijn uit te leggen, komen uit deze natuur. Dat maakt Ubud zo populair bij mensen die zich geestelijk willen verrijken.”

De hele reisreportage lees je online via deze link (premium)