1580510
Vrij

Recept van de dag

Witlof voor twee

Met z’n tweeën is het toch anders koken dan voor een gezin. Een dikke tomaten-gehaktsaus over de pasta doe je niet zo gauw voor maar twee personen. En dan voor vier koken en door twee delen en de rest in de vriezer? Meestal leidt dat tot heel volle vriezers. Dus gaan we zoeken naar gerechten die handig zijn om voor twee personen te maken. Nu het veel te zacht voor de tijd van het jaar is, krijg ik voorjaarsneigingen. Dus denk ik witlof.

Je snijdt de stronken middendoor. Neem een koekenpan waar ze precies inpassen. Giet er de bouillon bij, de boter, het sinaasappelsap, beetje zwarte peper nog. Deksel erop, op het vuur aan de kook brengen en dan laten pruttelen (kwartier) tot de witlof net gaar is. Dan even op een hete schaal leggen, lepeltje marmelade in het kookvocht en inkoken tot het bijna stroperig is. In een andere pan heb je inmiddels een varkenshaasje gebraden. Mooi bruin aan de buitenkant, heel licht rosé nog in het midden. De varkenshaas in partjes snijden, het bakvocht aan je witlofsaus toevoegen en dat dan over de witlof serveren. Kenners zeggen dat je daar een King Kong van Cinema Brewers bij drinkt! De brouwers met hun eigen filmfonds.

Nodig voor twee personen:

  • 2 flinke witlofstronken
  • 30 gr boter
  • 3 eetl bouillon
  • sap van een ½ sinaasappel
  • 1 theel marmelade
  • zwarte peper
  • 1 varkenshaas
  • boter om in te bakken
  • zout en peper