1591946
Vrij

Leef nu!

Expert: ’Deze voedingssupplementen zijn onmisbaar als je ouder wordt’

Naarmate je ouder wordt, krijgt je lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Een expert vertelt ons welke supplementen onmisbaar zijn je vijftigste.

„De meeste vitamines kun je uiteraard uit je dagelijkse dieet halen. Maar de harde realiteit is dat het 95 procent van de bevolking niet lukt elke dag minstens 2,5 ons groente en twee stuks fruit te eten”, zegt Saskia Geurts (47), directeur van Natuur- en gezondheidsproducten Nederland (NPN), de branchevereniging voor voedingssupplementen. „Kijk vanavond eens kritisch op je bord. Ligt daar echt 250 gram veldsla of 250 gram sperziebonen?”

Veranderingen in de stofwisseling, huid, botten en gewrichten kunnen ervoor zorgen dat extra behoefte aan vitamines en mineralen ontstaat. Zo hebben vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zeventig extra vitamine D nodig, adviseert De Gezondheidsraad. In plaats van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 microgram per dag moet dat voor vrouwen vanaf vijftig het dubbele zijn en vanaf 70 jaar het viervoudige, 20 microgram.

„Je lichaam maakt vitamine D onder invloed van zonlicht aan, maar doordat de structuur van je huid verandert naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen af om deze vitamine zelf te genereren”, legt Geurts uit. „Vitamine D is vooral voor ouderen belangrijk omdat het de botten sterk houdt en zorgt voor spierkracht waardoor je botbreuken kunt helpen voorkomen.”

Misschien nog belangrijker voor mensen op leeftijd is vitamine B12, stelt de NPN-baas. „B12 dat in het maag-darmkanaal wordt opgenomen, helpt niet alleen spieren sterk te houden, maar ook het zenuwstelsel sterk te houden. B12 draagt bovendien bij aan een heldere geest en een goed geheugen.”

Niet onmisbaar maar aan te raden, zijn volgens Geurts de supplementen met omega 3-vetzuren. „Regelmatig vette vis eten is natuurlijk het beste. Maar als je dat niet doet, is suppletie een goede oplossing voor je hart en bloedvaten.” Ook glucosamine kan volgens de NPN voor ouderen veel betekenen.

„Maar let op: vitamines en mineralen uit een potje kunnen nooit geneesmiddelen vervangen. Ga altijd naar de huisarts als je iets mankeert en overleg of het gebruik van supplementen mogelijk is bij bepaald medicijngebruik.”