Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Sukadelapjes met knödels

Steeds meer boeken vinden hun weg terug van de opslag naar mijn werkkamer. En daar was The Irish beef book gelukkig ook bij. Een meesterwerk over vlees. Alleen levert dat dan wel weer problemen op.

Ik zie een bijzonder lekkere stoof en lees bij de benaming van het vlees featherblade. Wat is dat nou weer? Heel simpel, de Flat Iron. Weet je het nou nog niet? Haha, gewoon sukadelapje!

Bak de lapjes rondom bruin, schuif aan de kant in de sudderpan. Bak dan de groente, alles bij elkaar tien minuten. Dan bouillon, wijn, tomatenpuree, tijm en laurier erbij, aan de kook brengen en goed afgedekt de oven in, 160°C, drie uur.

Inmiddels boter in een andere pan, en uien erbij. Laat zacht worden. Doe in een mengkom. Kneed er de broodkruimels, de peterselie, het ei en de mierikswortel door. Maak ballen. Als het vlees zo’n twee en een half uur in de oven heeft gestaan, leg je de ballen er op. Half uurtje mee de oven in. Dan de deksel er af, nog even tien minuten in de oven tot het allemaal een bijtgrage kleur krijgt.

In het glas een Westmalle dubbel. Ik lees nog even door in dat prachtboek: Skirt Steak, wat is dat nou weer?

Nodig voor 4 personen:

•1 kg sukadelapjes

•1 ui, in stukken

•1 stengel bleekselderij

•2 wortels, in plakken

•2 tenen knoflook, platgeslagen

•2 ½ dl rode wijn

•3 dl bouillon

•2 eetl tomatenpuree

•tijm, laurier, wat mosterd, zout en peper

Voor de knödels:

•½ ui, gesnipperd

•1 eetl boter

•4 eetl peterselie, fijngehakt

•120 gr broodkruimels

•1 ei, losgeklopt

•3 theel mierikswortel