Vrij/Varen

Varen

Elektrofiel

Stroom is geweldig, vooral als secundaire bron van energie. Als notoire luiaard vond ik fietsen altijd een vervelende mix van work-out en transport aangezien je meestal tegenwind hebt en soms lastige bruggen moet beklimmen.

Tot ik merkte dat zo’n klein, onhoorbaar elektrisch hulpmotortje alles veel leuker maakte. Deze ontdekking maakte mij een elektrofiel. Mijn auto is inmiddels hybride en verbrandt nog maar een beetje fossiele resten.

De elektrische trend zie ik ook in de watersport. Zeilboten, op zich al milieuvriendelijk, krijgen steeds vaker een elektrische hulpmotor voor momenten waarop de wind het laat afweten of wanneer zeilen onhandig is. Met een hydrogenerator kun je gemakkelijk stroom opwekken. Zelfs aan de spiegel van Volvo Ocean Raceboten zie je zo’n klein krachtfabriekje hangen. Samen met een paar accu’s heb je de fijnst denkbare hulpaandrijving.

Lastiger is het voor motorboten. Kleine, waterverplaatsende sloepen komen gemakkelijk uit met elektrische aandrijving. Vaar je langere afstanden, dan vormt de capaciteit van de relatief zware accu’s de beperking. Knappe koppen werken daar hard aan. Zodra de actieradius en het vermogen van accu’s en elektrische aandrijvingen toenemen, komt een schonere, duurzame wereld onder handbereik.