Nieuws/Vrij

Recept van de Dag

Uitjes in jasmijnthee

Door Felix Wilbrink

Het gaat in dit recept om bosuitjes, of beter, lente-uitjes. Dat is om jullie even over deze koude week heen te helpen.

Bosui zijn die mooie groene stengels met witte bolletjes aan de onderkant, lente-ui is eerder geoogst en heeft alleen een witte verharding onder aan. Bosui kom niet uit het bos, maar dank zijn naam aan de bosjes waarin het wordt verkocht. Lente-ui en bosui kan je het hele jaar door kopen. Het is kas-teelt, natuurlijk.

Zo, en nu maak je een gewone puree van de aardappelen. Nou, gewoon, doe er maar wat gemberpoeder en kurkuma door. En veel peper.

Maar dan, haal de wortels van de uitjes af, snij bovenaan even bij en maak je olijfolie warm en leg je de uitjes erin, nee, nog niet bakken, giet er vers gezette jasmijnthee bij. En dan mag het vuur wat hoger en stoof je uien gaar. Haal uit de thee en laat even op smaak komen. Zwarte peper erover, serveer bij de puree en bak er een Duitse biefstuk bij. Oh, en de thee nog wat inkoken en verrijken met wat walnootolie. Als jus. Tsjonge, mag ik bij je komen eten? Dan schenk ik het bier in. De Saison van Bruut. Klein bittertje en fris in de afdronk.

Nodig voor 2 personen:

•2 stevige aardappels

•1 volle eetl boter

•2 dl melk

•zout en zwarte peper

•½ theel kurkuma

•¼ theel gemberpoeder

•1 bosje lente-uitjes

•1 eetl olijfolie

•1 kopje jasmijnthee

•zwarte peper

•1 eetl walnootolie (alleen van Mobipers)

•2 Duitse biefstukken (ook wel gehakte biefstuk genoemd)

Meer recepten van Felix Wilbrink:

Vlees mag, schenkel helemaal

Omelet of pannenkoeken