Nieuws/Vrij

Filmrecensie: ’M’ ✭✭

Kunstmatige liefde in Parijse banlieue

Wat: film, drama, romantiek

Regie: Sara Forestier

Met: Sara Forestier, Redouanne Harjane, Liv Andren

Mo (Redouanne Harjane) en Lila (Sara Forestier).

Mo (Redouanne Harjane) en Lila (Sara Forestier).

Sara Forestier was nog een tiener toen ze in 2002 ontdekte dat haar eerste vriendje niet kon lezen en schrijven. Zestien jaar later besloot de Franse actrice de schaamte, onzekerheid en kwetsbaarheid van haar toenmalige liefje vorm te geven in haar regiedebuut M.

Mo (Redouanne Harjane) en Lila (Sara Forestier).

Mo (Redouanne Harjane) en Lila (Sara Forestier).

Forestier zelf speelt Lila, een jonge vrouw met Bambi-ogen die door haar stotterprobleem nauwelijks praat. Bij een bushalte ontmoet ze Mo, een stoere straatracer die analfabeet blijkt te zijn. De twee tegenpolen worden verliefd en terwijl Mo Lila langzaam uit haar isolement trekt, leren zij en haar zusje Soraya hem lezen en schrijven.

Forestiers eerste speelfilm als regisseuse is een poging om een geëngageerd portret te schetsen van twee sociale buitenbeentjes in een grimmige banlieue van Parijs. Het streven daartoe is dapper, maar toch is M niet geheel en al geslaagd. Het samenzijn van Lila en Mo is te kunstmatig en hun conflictsituaties voelen gemanipuleerd aan. Daarbij is vooral Forestiers acteerspel zo schmierend, dat haar manische maniertjes op den duur gaan irriteren. Het resultaat is een gekunsteld, zwaar en langdradig sociaal drama dat inderdaad het predicaat M verdient: moedig, maar matig.