Nieuws/Vrij

Recept van de Dag

Hertenstoof met chocolade

Door Felix Wilbrink

Gisteren gaf ik een recept van kip met lemoncurd. Op het einde deed ik de suggestie om de saus te verrijken met espressopoeder. Maar toen ik zelf eenmaal aan het koken was, greep ik in plaats van de koffie naar een blok Cubaanse kookchocolade. Allemachtig wat een smaak.

Diep en aards maar ook met honingtonen die prachtig aansluiten bij de citroen.

Snel een recept met chocolade. Braad het hertenstoofvlees in wat echte boter. De rest zal duidelijk zijn. Chili erbij, peper erbij, koriander erbij, de komijn. Wat bloem, de rode wijn, de bouillon, de laurierblaadjes en de tomatenblokjes. Het zijn een beetje dezelfde smaken als bij een chili con carne. Dan, als je het hebt, alles in een dikke stenen pot en met de deksel erop achter op het fornuis op een klein pitje. Blub, heel lang niets en weer blub. Na twee uur mag je de deksel er afhalen en laat je het geheel nog een uurtje iets inkoken. Voor je gaat serveren, roer je dan de chocolade door de saus. Serveer met rijst en frisse sla. En een glas Blauwe Bijl van de Leckere erbij!

Overigens van 21 tot 24 februari is het Chocoa Festival weer in Amsterdam, Beurs van Berlage. En dit jaar is er een wedstrijd: Wie maakt de lekkerste cacaodrank! Daar kun je je als professional nog voor inschrijven: www.chocoa.nl

Nodig voor 6 personen

• 1½ k hertenstoofvlees

• ½ eetl komijnzaad

• 1 theel korianderzaad, gemalen

• 1 theel chilipoeder

• 1 kaneelstok

• 1 rode chilipeper, gesneden

• 1 eetl bloem

• 5 dl rode wijn

• 300 dl bouillon

• takje tijm

• 50 gr donkere chocolade liefst meer dan 80% cacao