Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Oliebollen voor carnaval

Door Felix Wilbrink

Even weer bij de ons omringende landen op zoek geweest en een grappig recept bij de Duitse Fasching (Carnaval) gevonden. Oliebollen! Krapfen heet het en dat heeft een verwante klank. Krabben, krabbetjes? Komt in ieder geval uit de olie.

Voor het gistdeeg, zeef de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden. Doe daar de verkruimelde gist, melk, eieren, suiker, sinaasappelschil, vanille en de boter en voeg er een snufje zout aan toe. Zure room giet je aan de rand van de bloem. Kneed tot een zacht deeg, met de hand of met de keukenmachine. Afdekken en zet een uur op een warme plaats. Breng voor de bessensaus de rode wijn, het sinaasappelsap en de suiker aan de kook en laat 1 minuut op hoog vuur koken. Voeg de bessen toe, breng opnieuw aan de kook. Pureer, zeef en roer de likeur erdoor. Meng het deeg opnieuw.

Verhit olie tot 170 graden. Telkens met twee eetlepels een bol vormen en in de olie laten zakken. Bak er steeds niet meer dan vier tegelijk. Vijf tot zes minuten. Laat even uitlekken en haal door de suiker.

Serveer de krapfen met de bessensaus. Doe er maar een Dubbel van de Brugse Zot bij. De zot met narrenkap op! Het blijft carnaval, toch?

Nodig voor 16 bollen

350 g bloem

25 g verse gist

80 ml melk, (lauw)

2 eieren

50 g suiker

1 theel geraspte bio-sinaasappelschil

5 druppels vanille-essence

50 g boter, (zacht)

zout

200 g zure room

3 l olie, om te bakken

180 suiker, om in te rollen

bessensaus

6 eetlepels rode wijn

6 eetlepels sinaasappelsap

100 g suiker

500 g blauwe bessen (diepvries)

2 eetlepels zwarte bessenlikeur