Nieuws/Vrij

Recept van de Dag

Toch nog Koreaans

Wolf Anholt (oud chef-kok) stuurde me folders over Koreaans eten. Daar stond ook Andong Jjimdak in. De foto alleen al. Zo lekker. En beslist niet moeilijk.

Je kan er kip met huid en bot voor gebruiken, maar ik zou kippendijen zonder bot nemen. Geen borstfilet, dat wordt echt te droog. Zet ruim water met zout op. Als het kookt, de kip erin, laat twee minuten echt koken. Giet het water af. Inmiddels heb je alle ingrediënten voor de saus gemengd. Giet bij de kip. Breng aan de kook.

Dan de wortel en aardappels erbij. Laat vijf minuten koken. Vervolgens de pepers, en de shiitake. Laat weer vijf minuten koken. Dan nog de bosui en de geroosterde sesamzaadjes. Weer twee minuten koken. Overgiet de glasnoedels met heet water. Laat vijf minuten staan, giet af en voeg toe aan de kip. Nu nog twee minuten op heel laag vuur alles smaak laten krijgen. En ondanks de aardappelen en noedels serveren de Koreanen hier nog een schaal rijst bij. En te drinken? Met Pasen weer bier, dus nu drinken we er een glas Griekse bergthee bij.

Nodig voor zes personen:

•800 g kip, in stukken

•½ l water, gezouten, om de kip te koken

•2 middelgrote aardappelen, in stukken

•1 middelgrote wortel, in plakjes

•1 ui, gesnipperd

•5 gedroogde kleine rode pepers

•150 g glasnoedels

•80 gr shiitakes, in dunne plakjes gesneden

•3 bosuien in stukjes

•½ eetl geroosterd sesamzaad

Voor de saus:

•2 dl water

•1 dl sojasaus

•2 eetl kokosbloemsuiker

•2 eetl rijstwijn of sherry

•1 eetl honing

•1 eetl oestersaus

•1 eetl gehakte knoflook

•1/2 theel gemalen gember

•2 theel sesamolie

•zout en peper